Igaunija uzglabās sēklas Globālajā sēklu glabātuvē Arktikā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BOB STRONG / REUTERS

Igaunija noslēgusi vienošanos ar Ziemeļvalstu ģenētisko resursu centru (NordGen) par sēklu paraugu dublikātu uzglabāšanu Globālajā sēklu glabātuvē Arktikā.

Igaunijas Labības izpētes institūta pārstāvis skaidroja, ka sēklu paraugu dublikātu uzglabāšana Globālajā sēklu glabātuvē Norvēģijai piederošajā Svalbāras arhipelāgā Arktikā ļaus atgūt sēklas un tās atkal izmantot gadījumos, ja pamata krājumi tiek iznīcināti vai pakļauti citiem ārkārtējiem apstākļiem.

Glabātuvē atrodas aptuveni 900 000 sēklu paraugu no 5000 augu sugu, ko glabāšanai nodevušas 73 valstu, reģionālās un starptautiskās sēklu bankas un pētniecības organizācijas.

Šīs sēklas ir to sēklu paraugu dublikāti, kas glabājas sēklu bankās visā pasaulē.

Arktikā izveidotā glabātuve ir garantija ģenētiskās daudzveidības uzturēšanai gadījumos, ja sēklu krājumi citās bankās ietu bojā.

Arktikas glabātuve ir gana plaša, lai tajā varētu uzglabāt 4,5 miljonus sēklu paraugu. Turklāt mūžīgais sasalums garantē, ka pat gadījumā, ja glabātuves saldēšanas iekārta sabojāsies, sēklas neaizies bojā. Glabātuves apstākļi garantē, ka sēklu dīgtspēja saglabāsies vismaz 50 gadus.

«2018.gada februārī apritēs desmit gadi kopš sēklu glabātuves atklāšanas. Cerams, ka šajā gadadienā tiks sasniegta miljons sēklu paraugu atzīme. Mēs vēlamies, lai arī Igaunija dod ieguldījumu šī mērķa sasniegšanai,» norādīja Igaunijas Labības izpētes institūta pārstāvis.

Globālās sēklu glabātuves darbību finansē starptautiskā bezpeļņas organizācija «Crop Trust» un sēklu bankām nav jāmaksā par savu paraugu dublikātu glabāšanu šajā krātuvē.

Kultūraugu, zālaugu, pākšaugu un dārzeņu sēklas no Igaunijas Svalbārā tiks nogādātas 2018.gada janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu