Stiprās lietavas radījušas problēmas atsevišķos Kurzemes novados

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Stiprās lietavas radījušas problēmas ar lietus ūdens novadīšanu atsevišķos Kurzemes novados.

Durbes upē ūdens līmenis ir augsts, taču mājām tiešus applūšanas draudus tas nerada. Sliktāka situācija ir Lieģu ciematā, kur vakar bija applūduši māju pagrabi un daudz netrūka, ka ūdens skalotos pirmā stāva grīdas līmeni, taču tam nav saistības ar ūdens līmeni Durbes upē.

Kā skaidroja Durbes novada domes izpilddirektors Vilnis Kārkliņš, Lieģu ciematā lietus ūdens kanalizācijas sistēma nespēj pietiekami efektīvi novadīt lielas ūdens masas ļoti spēcīgu lietavu gadījumā. Šādas problēmas gan bijušas arī iepriekš, piemēram, strauji kūstot sniegam.

Pēc vakar veiktajiem pasākumiem šodien situācija Lieģu ciematā ir uzlabojusies, taču tie ir lokāli risinājumi, un problēmas novēršanai nākotnē jādomā par lietus ūdens kanalizācijas sistēmas pārbūvi - tam gan nepieciešams piesaistīt finansējumu, atzina izpilddirektors. Applūdis arī gājēju celiņš no Lieģiem uz Durbi.

Durbes upe Aizputes novadā pašlaik nerada māju applūšanas draudus. «Ja ilgstoši nelīs tā, kā lija vakar, tad viss būs kārtībā,» sacīja Aizputes novada domes izpilddirektore Astrīda Eņģele. Tebras upē Aizputē, kur septembrī pie dzirnavu dīķa bija pārplūdušas dzirnavu slūžas, draudot appludināt daudzdzīvokļu māju, pašlaik situācija nav kritiska, piebilda izpilddirektore.

Bārtas upē iepriekš ūdens līmenis bija nokrities, lietavu rezultātā tas šodien ir cēlies, bet situācija nav kritiska, atzina Nīcas novada domes izpilddirektors Andrejs Šakals. «Ja nedēļu intensīvi turpinātu līt, tad zemākās vietas var būt pakļautas applūšanas riskam. Sekojam līdzi ūdens līmeņa izmaiņām, pievēršot īpašu uzmanību atsevišķām potenciāli kritiskajām vietām, esam apzinājuši tehnikas iespējas,» sacīja izpilddirektors.

Kā ziņots, aizvadītajās dienās Kurzemē daudz lijis, tādēļ strauji cēlies ūdens līmenis vairumā Kurzemes upju, vietām sākušas applūst palienes, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Kopš 24.novembra ūdens līmenis Visstraujāk kāpis Durbē - par aptuveni 1,6 metriem, Rīvā par 1,2 metriem, bet Bārtā par 1,05 metriem. Aptuveni metru liels ūdens līmeņa kāpums fiksēts arī Abavā.

Saskaņā ar LVĢMC datiem, palienes sākušas applūst Durbes un Rīvas krastos. Kā norādīja LVĢMC, vairumam Kurzemes upju nav noteikts palieņu applūšanas slieksnis, tādēļ, iespējams, arī citu upju krastos sākusies applūšana.

Durbē pie Cīravas palieņu applūšanas atzīme pārsniegta jau par 1,05 metriem, bet Rīvā pie Pieviķiem par aptuveni 30 centimetriem.

Arī tuvākajās dienās Kurzemē gaidāmi nokrišņi, taču to būs mazāk, turklāt snigs, tādēļ nokrišņu ūdens upēs nonāks lēnāk. Gaidāma pakāpeniska ūdens līmeņa samazināšanās, tomēr līmeņi joprojām būs augsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu