Vairākās Eiropas valstīs iespējams pēdējo gadu lielākais sals un sniegs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA

Eiropai tuvojas aukstums, un nākamajās nedēļās vairākās valstīs iespējams pēdējo gadu stiprākais sals un dziļākais sniegs, liecina jaunākās laika prognozes.

Prognozes par aukstuma un sniega mākoņu virzību pagaidām ir dažādas. Saskaņā ar jaunākajiem «Global Forecast System» aprēķiniem tuvākajās dienās sals pastiprināsies Skandināvijas ziemeļos, Somijā un Krievijā. Nākamās nedēļas otrajā pusē liels aukstums varētu izplesties pār Baltijas valstīm, Baltkrieviju un Ukrainu.

Februāra izskaņā un marta pirmajās dienās neraksturīgi zema gaisa temperatūra iespējama Eiropas centrālajā un rietumu daļā.

Stiprākie nokrišņi prognozēti Dienvideiropā, īpaši Itālijā un Balkānu reģionā. Kalnu apgabalos Eiropas dienvidu un centrālajā daļā vietām var uzsnigt vairāk nekā metrs sniega.

Snigšana gaidāma arī citviet. Arktiskajam gaisam plūstot pāri Baltijas jūrai un Ziemeļjūrai, veidosies sniega mākoņu grēdas, kas vietām - galvenokārt piekrastes rajonos un salās - var atnest pusmetru sniega. Lielākais stipras snigšanas risks būs Zviedrijā, Dānijā, Polijas un Vācijas piekrastē, kā arī Lielbritānijas austrumos.

Veidojoties cikloniem, arī citos Eiropas apgabalos iespējama spēcīga snigšana.

Aukstākajās naktīs gaisa temperatūra vietām Centrāleiropā var noslīdēt līdz -20 grādiem, savukārt kalnos, kā arī Baltijas valstīs un Eiropas austrumos iespējams sals līdz -30 grādiem, dažviet Skandināvijā un Krievijas ziemeļos - līdz -40 grādiem.

«Global Forecast System» prognozes rāda lielas gaisa temperatūras svārstības, piemēram, spēcīgam salam Baltijas valstīs var sekot atkusnis un nākamais aukstuma vilnis.

Kā ziņots, stratosfērā notikušas pēkšņas izmaiņas valdošajās gaisa plūsmās, un tuvākajās nedēļās šīs izmaiņas atspoguļosies troposfērā - ierasto gaisa plūsmu no rietumiem nomainīs austrumu un ziemeļu vēji, kas Eiropai atnesīs aukstumu no Arktikas.

Iepriekšējo reizi līdzīga parādība bija 2013.gadā, un toreiz marts Latvijā bija piecus grādus aukstāks par normu, savukārt aprīlī, gaisa temperatūrai strauji pakāpjoties līdz +20 grādiem, daudzviet izcēlās lieli plūdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu