Teju visā Eiropā brīdina par aukstumu; Krievijā sals sasniedzis -41 grādu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Sputnik

Gaisa temperatūrai slīdot arvien zemāk, pirmdien jau teju visās Eiropas valstīs spēkā sinoptiķu brīdinājums par salu vai sniegu, liecina meteoroloģisko brīdinājumu sistēmā «Meteoalarm» ievietotā informācija.

No «Meteoalarm» dalībvalstīm brīdinājums par aukstumu vai snigšanu pirmdien nav spēkā vienīgi Baltijas valstīs, Islandē, Norvēģijā, Portugālē, Maltā un Kiprā.

Oranžās krāsas brīdinājums par zemu gaisa temperatūru spēkā Austrijā, Bulgārijā, Horvātijā, Itālijā, Melnkalnē, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā un Vācijā.

Oranžais brīdinājums par snigšanu spēkā Itālijā, Serbijā, Rumānijā, Grieķijas ziemeļos, Francijas dienvidaustrumos un Vācijas ziemeļos.

Citviet sinoptiķi izsludinājuši dzeltenās krāsas jeb zemākas pakāpes brīdinājumu.

Katrai valstij ir savi kritēriji, kad tiek izplatīts brīdinājums. Piemēram, kalnu rajonos Zviedrijas ziemeļos gan svētdienas, gan pirmdienas rītā sals pastiprinājies līdz -38 grādiem, bet brīdinājums par aukstumu nav spēkā, jo šāda gaisa temperatūra šajā reģionā nav sevišķi reta parādība un nerada postījumus.

Turpretī Vidusjūras reģionā vietām spēkā brīdinājums par gaisa temperatūras noslīdēšanu kaut vai vienu grādu zem nulles, jo salnas apdraud ziedošos augus un šā gada ražu.

Viszemākā gaisa temperatūra pirmdienas rītā reģistrēta Krievijas Eiropas daļas ziemeļaustrumos, kur termometra stabiņš pie Pečoras upes noslīdējis līdz -41 grādam. Iepriekšējā zemākā gaisa temperatūra Eiropā šajā ziemā bija -39,5 grādi 4.februārī kalnos Zviedrijas ziemeļos.

Iepriekšējos gados sals Krievijas ziemeļos sasniedzis arī -50 grādu atzīmi, savukārt daudzviet Eiropas centrālajā, dienvidu un rietumu daļā pašreizējais aukstuma vilnis ir lielākais pēdējo gadu laikā.

Stiprākā snigšana Eiropā februāra pēdējās dienās gaidāma vietām Itālijā, Grieķijas ziemeļos, Albānijā, Maķedonijā, Bulgārijā, kā arī Rumānijas un Serbijas dienvidos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu