Saules ultravioletā starojuma intensitāte pēdējās nedēļās nav mainījusies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

Saules ultravioletā starojuma intensitāte pēdējo divu nedēļu laikā Latvijā nav mainījusies un saglabājas vidēji augsta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra veiktie mērījumi Rucavā.

Maija sākumā ultravioletais starojums bija lielāks nekā parasti, patlaban tas ir atbilstošs ilggadējam vidējam rādītājam. Ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū sasniedz piekto līdz sesto līmeni.

Vislielākais ultravioletais starojums Latvijā ik gadu ir jūnijā un jūlija pirmajās dienās. Pērn un aizpērn Jāņu laikā ultravioletās radiācijas indekss Rucavā pakāpās attiecīgi līdz 8,3 un 8,4 punktiem, kas ir arī absolūtais rekords.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām, taču mērenās devās saules starojums cilvēka organismam ir vajadzīgs.

Dienas vidū nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Vēlams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu. Sauļošanās ilgumu var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu