Rīgas skolās atsāks skolēnu vakcināciju .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas dome vēlas panākt, lai šajā mācību gadā vakcinācijas kalendārā būtu iekļauti visi galvaspilsētas skolēni, taču vecāki varēs izvēlēties, kur bērnus potēt. Labklājības departamentam ir jāsarīko informatīva sanāksme skolu medicīnas māsām par vakcīnu kvalitatīvu glabāšanu, bet Skolu valdei ir jāievāc ziņas par precīzu bērnu skaitu.

Vakcināciju Rīgas skolās šajā mācību gadā paredzēts atjaunot pēc Rīgas mēra augustā izdotā rīkojuma. Dome vēlas novērst neskaidrības ar bērnu potēšanu un uzlabot bērnu vakcinācijas līmeni, kas pēdējā laikā būtiski pasliktinājies. Bērnu vakcinācija skolās nenotiks centralizēti - vecāki varēs izvēlēties, vai bērnu vakcinēt skolā, pie ģimenes ārsta vai vienā no 13 ārstniecības iestādēm Rīgā, kas ar Ārgaļa rīkojumu minētas kā vakcinācijas koordinācijas centri. Sava griba vecākiem būs jāizsaka speciālā veidlapā, kādas tuvākajā laikā izplatīs visām skolām. Mēra rīkojumā precīzi noteikta skolu, vides veselības centru, slimokases, Labklājības departamenta un koordinatoru atbildība, tāpēc nebūs iespējama vakcinācijas dublēšanās, kas nereti var būt bīstamāka par nevakcinēšanos vispār. Rīgā izveidoti 13 koordinācijas centri - bērnu poliklīnikā "Biķernieki", Sarkanā Krusta bērnu veselības centrā, Bolderājas poliklīnikā, Latvijas Jūras medicīnas centrā "Vecmīlgrāvja poliklīnika", veselības centrā "Imanta", SIA "Valeo", bērnu veselības centrā "Ķengarags", Rīgas 1. poliklīnikā, prakses ārstu sabiedrībā "Zasulauks", "Ziepniekkalns", SIA "Vesels", Rīgas 12.poliklīnikā, SIA "Veselības nams". Par viņu darbu maksās Rīgas slimokase. Padomju Savienībā visi bērni tika potēti skolās. Savukārt, kad primāro veselības aprūpi 1995.gadā sāka veikt ģimenes ārsti, vakcinēšanas funkcijas sāka dublēties. Skolēnus vakcinē trīs vecumos - septiņu, 12 un 14 gadu vecumā. Septiņgadīgajiem bērniem vajadzētu būt potētiem pirmsskolas mācību iestādē, 12 gadu vecumā potē tikai meitenes pret masaliņām, bet 14 gados bērnus potē pret difteriju, stinguma krampjiem un poliomielītu. Statistika liecina, ka pagājušā mācību gada sākumā Rīgā mācības skolā sāka 6595 nevakcinēti bērni, kas ir vairāk nekā puse pirmklasnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu