NVVC: kamēr Latvijā necirkulē gripas vīruss, ieteicama vakcinācija pret gripu .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gripas vīrusa mainīgās dabas dēļ katru gadu vakcīna pret gripu ir jāizstrādā no jauna, tādēļ iepriekšējā gadā pret gripu vakcinētie cilvēki nav pasargāti no saslimšanas šogad. Virusololoģiski gripa Latvijā joprojām nav apstiprināta, tāpēc, kamēr valstī nav sākusies vīrusa cirkulācija, Nacionālais vides veselības centrs (NVVC) iesaka iedzīvotājiem vakcinēties pret gripu.

Nodrošināties pret gripu ieteicams laikus, jo imunitāte rodas tikai aptuveni 10 dienu laikā pēc vakcinācijas. Vakcinācija pret gripu īpaši ieteicama personām, kurām ir palielināts risks iegūt ar gripu saistītās komplikācijas - tās ir personas, kas vecākas par 60 gadiem, personas, kas slimo ar hroniskām kardiovaskulārām, nieru, pulmonoloģiskām, metabolisma un imūnsistēmas slimībām, bērni un pusaudži, kuri tiek ilgstoši ārstēti ar aspirīnu, informēja NVVC preses sekretāre Inga Priževaite. Tāpat vakcinācija ieteicama personām, kas atrodas tiešā kontaktā ar augsta riska grupas pacientiem, un personām, kurām plānota ārstēšanās slimnīcā gripas sezonas laikā. Vakcinācija nav ieteicama tiem cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret vistas olām. Pēc Pasaules veselības organizācijas datiem 80% vakcinēto ar gripu nesaslimst, bet 20% pārcieš gripu vieglā formā bez komplikācijām. Pēc vakcinācijas pret gripu parasti netiek novērotas nekādas blakusparādības, dažos gadījumos dūriena vietā iespējams neliels apsārtums un pietūkums. Gripas infekcijas avots ir slims cilvēks. Tam klepojot, runājot, šķaudot, apkārt veidojas aerosola mākonis, kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties 5 metru attālumā. Inficēties iespējams, ieelpojot gaisu, kurā ir gripas vīrusi, vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti. Gripa Latvijā izplatās rudens - ziemas periodā un parasti saslimstības pacēlums ilgst 8 līdz 10 nedēļas. Vislielākais gripas saslimšanas gadījumu skaits iepriekšējā sezonā tika reģistrēts vecuma grupā no 3 līdz 6 gadiem. Personām, kas nav vakcinējušās pret gripu, epidēmijas laikā pēc iespējas mazāk ieteicams apmeklēt tādas vietas, kur uzturas daudz cilvēku - braukt ar sabiedrisko transportu, iet uz teātri, kino, tirgu un tamlīdzīgi. Ieteicams arī regulāri vēdināt telpas, tādējādi samazinot gripas vīrusu daudzumu tajās, kā arī dienas laikā pēc iespējas biežāk mazgāt rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem. Tāpat ieteicams pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu – zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdeni, lietot uzturu, kas bagāts ar C vitamīnu, fitoncīdiem, kā arī ēst svaigus kāpostus, citrusaugļus, kivi, ķiplokus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu