Vairāk vakcinējas pret difteriju, bet epidēmiju apturēt vēl nevar .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad desmit mēnešos pret difteriju vakcinējušies 63,5 tūkstoši cilvēku. Lai gan vakcinēto skaits salīdzinājumā ar pagājušo gadu palielinājies par 18 tūkstošiem, iedzīvotāju vakcinācijas līmenis vēl arvien nav pietiekams difterijas epidēmijas izplatības apturēšanai.

Šogad iedzīvotāju vakcinēšanās aktivitāte palielinājusies par 40%, informēja Nacionālā vides veselības centra (NVVC) preses sekretāre Inga Priževaite. Vakcinācijas aktivitātes līmenis ir audzis visās pieaugušo vecuma grupās, tomēr visvairāk tas pieaudzis vecumā no 40 līdz 49 gadiem - par 57%, kā arī vecumā no 50 līdz 59 gadiem - par 52%. Iedzīvotāju vakcinēšanās aktivitāte būtiski pieaugusi gada otrajā pusē. Līdz jūlijam vidēji mēnesī pret difteriju vakcinējās 4400 iedzīvotāju, bet no augusta skaits palielinājās un oktobrī jau vakcinējušies 12 522 cilvēki. Tomēr, lai difterijas epidēmiju apturētu, katru mēnesi vajadzētu potēties visamz 15 000 iedzīvotāju. Tāpēc vēl joprojām nav sasniegts nepieciešamais 90% vakcinēto iedzīvotāju līmenis, kas nodrošinātu lielu grupveida uzliesmojumu turpmāku izskaušanu. Jau ziņots, ka šogad desmit mēnešos Latvijā ar difteriju miruši astoņi cilvēki un mirstība ar šo slimību pieaugusi no 4% 1996.gadā līdz pat 15% pēdējos gados. Šogad desmit mēnešos ar difteriju Latvijā saslimis 221 cilvēks, kas, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir gandrīz četras reizes vairāk. Lielākā daļa saslimušo ir Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti. 56 personas kļuvušas par difterijas nēsātājiem. Savukārt oktobrī saslimušas 47 personas, un tas ir aptuveni 3,5 reizes vairāk nekā pagājušā gada oktobrī. Vissatraucošākā situācija ir Kurzemes reģionā, galvenokārt Liepājā un Liepājas rajonā, kur konstatēts visaugstākais saslimstības līmenis ar difteriju valstī. Šajā reģionā saslimstības līmenis ir 6-13 reizes lielāks nekā vidēji Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu