"Pērkoņkrusta" līderis tiesā atzīstas Uzvaras pieminekļa spridzināšanā . (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Radikālās labējās organizācijas "Pērkoņkrusts" līderis Juris Rečs otrdien tiesā atzina savu vainu līdzdalībā Uzvaras pieminekļa spridzināšanā, bet noliedza vairākos citos viņam inkriminētajos noziegumos.

Procesā, kas otrdien sākās Zemgales priekšpilsētas tiesā, Rečs neatzina savu vainu nepilngadīgo iesaistīšanā, personas sagrābšanā un nolaupīšanā un zādzībā. Otrdien prokuratūra nolasīja apsūdzības rakstu, bet ceturtdien plānots pratināt lieciniekus - "pērkoņkrustiešus", kuriem par Uzvaras pieminekļa spridzināšanu jau ir nolasīts spriedums apgabaltiesā, bet kuru tie pārsūdzējuši. Liecinieku prāvā ir ap desmit. Arī tiesa ilgs desmit dienas. Jau ziņots, ka pēc pieminekļa spridzināšanas apsūdzētais pazuda un viņu meklēja kopš 1998.gada novembra. Reču aizturēja 6.maijā Madonas rajonā pēc vairāk nekā divu gadu slēpšanās mežos, un pēc aizturēšanas viņš visu laiku atrodas apcietinājumā. Viņu apsūdz par svešas mantas tīšu iznīcināšanu, aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, nepilngadīgo iesaistīšanu noziegumos, par sprāgstvielu pārnēsāšanu, par personas piekaušanu dienesta darbību dēļ, par personas sagrābšanu atriebības nolūkos, par musināšanu uz nacionālo un rasu nesaticību, atklātu zādzību un dokumenta - pases - zādzību. Apsūdzētais atzīst, ka bijis grupējuma idejiskais vadītājs. Rečs pat lasījis organizācijas dalībniekiem priekšlasījumus par organizācijas vēsturi brīvvalsts laikā, tomēr šīs lekcijas neesot bijušas pārāk atsaucīgi apmeklētas. Rečs noliedz savu vainu konkrētu noziegumu organizēšanā, tostarp sprādzienu rīkošanā, to uzveļot sprādzienā pie Uzvaras pieminekļa bojā gājušajam otram "pērkoņkrustiešu" līderim Valdim Raupam. Deviņiem organizācijas dalībniekiem par pieminekļa spridzināšanu tiesa maijā piesprieda dažādus sodus no pusotra gada nosacīti līdz trim gadiem reālas brīvības atņemšanas. Trīs no pieciem apcietinātajiem atbrīvoja tiesas zālē, jo viņi piespriesto sodu jau ir izcietuši. Uzvaras pieminekli Pārdaugavā "pērkoņkrustieši" mēģināja spridzināt vairākkārt, bet reālus postījumus viņiem izdevās panākt tikai 1997.gada 6.jūnija sprādzienā, kurā gāja bojā arī divi organizācijas biedri, tostarp arī Raups. Viņi bija cerējuši pieminekli sagraut.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu