ASV ierosinātie antidempinga pasākumi var apdraudēt "Liepājas metalurga" modernizāciju .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV ierosinātie antidempinga pasākumi var apdraudēt "Liepājas metalurga" modernizāciju - šādu viedokli pauda a/s "Liepājas metalurgs" prezidents Kirovs Lipmans. Viņš norādīja, ka uzņēmuma modernizācijā jāiegulda 80 miljoni latu, kas ir liela summa, kuru, iespējams, nevarēs piesaistīt, ja uzņēmums negūs iepriekš paredzēto pelņu.

"Liepājas metalurga" modernizācijas pirmais posms ir sācies, arī otro izdosies realizēt, uzskata Lipmans un piebilst, ka apdraudēts ir trešais posms, kas saistīts ar elektrokrāšņu uzstādīšanu. Jau ziņots, ka rekonstrukcijas pirmā un otrā kārta izmaksās 25 miljonus eiro jeb vairāk nekā 13 miljonus latu, ko aizdevuma veidā piešķīra Austrijas banka "Reiffeisen Zentralbank". Rekonstrukcijas pirmās un otrās kārtas laikā paredzēts uzstādīt kausa krāsnis un rekonstruēt nepārtrauktās liešanas līnijas. Lipmans uzsvēra, ka ASV Tirdzniecības departamenta Starptautiskās tirdzniecības administrācijas lēmums Latvijas eksportētajai tērauda armatūrai piemērot papildu nodevas ir negatīvs, kaut arī tas vēl nav galīgais lēmums. ASV Tirdzniecības departamenta Starptautiskās tirdzniecības administrācija ierosina no Latvijas, kā arī vēl septiņām valstīm eksportētajai tērauda armatūrai piemērot papildu nodevas 17% līdz 27% apmērā. Kāda apjoma papildu nodevas noteiks katras valsts produkcijai, līdz maijam izlems ASV Starptautiskās tirdzniecības komisija. Lipmans atzina, ka "Liepājas metalurgs" nevarēs ASV realizēt tērauda armatūru arī tajā gadījumā, ja Latvijai noteiks papildu nodevu 17%, jo uzņēmuma produkcijai ir liela pašizmaksa, tādēļ ka "Liepājas metalurgs" strādā ar novecojušām tehnoloģijām un iekārtām. "ASV realizēto antidempinga pasākumu dēļ "Liepājas metalurgam" ir jāmeklē jauns produkcijas noieta tirgus Eiropā, Āfrikā un Dienvidamerikā. Un tas, protams, atstās negatīvu iespaidu uz "Liepājas metalurga" darbību, jo diez vai šajās valstīs produkciju varēs realizēt par tik izdevīgām cenām, kā tas iepriekš bija ASV," sacīja Lipmans. Kamēr ASV nav pieņemts galīgais lēmums antidempinga lietā, "Liepājas metalurgs" vēl konsultēsies ar juristiem, taču Lipmans nevarēja pateikt, vai turpinās sadarboties ar iepriekš nolīgto juridisko firmu "Clifford Chance Rogers and Wells", jo nav garantiju pozitīvam rezultātam. Šai firmai par juridiskiem pakalpojumiem ir samaksāta ļoti liela nauda, uzsvēra Lipmans. Jau ziņots, ka patlaban "Liepājas metalurgs" produkciju uz ASV neeksportē. Iepriekš uzņēmums uz ASV eksportēja vairāk nekā 50% produkcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu