„Delna” kritizē Rīgas domi par sadarbību ar Šleseram pietuvinātiem uzņēmumiem (66)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrība par atklātību „Delna” šodien ir izplatījusi paziņojumu, kurā kritizē Rīgas domes ieceri veidot kopuzņēmumu ar lidsabiedrību airBaltic, kā arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju un Latvijas Tūrisma aģentu asociāciju, lai izstrādātu stratēģiju Rīgas atpazīstamības veicināšanai. „Delna” uzskata, ka stratēģijas izstrādei bija jāizsludina publisks iepirkums.

„Laikā, kad pašvaldības ir spiestas domāt par atteikšanos no atsevišķu funkciju pildīšanas, slēgt skolas un slimnīcas, Rīgas pašvaldība ir iecerējusi dibināt uzņēmumu, lai bez atklāta konkursa lemtu par 1 miljona LVL apsaimniekošanu un kurā iesaistītas Rīgas pilsētas vicemēram A.Šleseram pietuvinātas personas. Gadījumā, ja Rīgas domei jau esošās struktūras ietvaros nav iespējams izstrādāt šo stratēģiju, tam nepieciešams rīkot atklātu konkursu,” sacīts „Delnas” izplatītajā paziņojumā.

Šodien ir kļuvis zināms, ka Rīgas dome ir iecerējusi veidot kopuzņēmumu ar lidsabiedrību „airBaltic”, kā arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju un Latvijas Tūrisma aģentu asociāciju, kurā pašvaldībai piederēs 51% kapitāldaļu. Šis uzņēmums izstrādās mārketinga stratēģiju pilsētas atpazīstamības veicināšanai. Šādā veidā pašvaldība, pēc sabiedrības par atklātību „Delna” domām, ne vien apiet publisko iepirkumu procedūru, bet arī netieši palīdz gūt labumu iesaistītajiem partneriem neizvērtējot, vai izvēlētais modelis būs visefektīvākais un piemērotākais rīdzinieku interesēm. Organizācijai nav saprotams, kādēļ netiek rīkots atklāts iepirkuma konkurss, kas varētu nodrošināt, ka pašvaldības nodokļu maksātāju nauda tiek izlietota maksimāli efektīvi un caurskatāmi.

„Delna” atgādina, ka airBaltic prezidents bija arī viena no sabiedrības “Rīgas Kongresu birojs” amatpersonām un minētā sabiedrība ar līdzdarbības līguma parakstīšanu savulaik apņēmās nodrošināt tūrisma biznesa un Rīgas kā konferenču centra reklamēšanu, šiem nolūkiem izgatavojot videoklipus, informatīvos bukletus utt. Par šā līguma izpildi minētajai biedrībai tika pārskaitīti 235 000 LVL, taču līgums nav ticis izpildīts un Ekonomikas ministrija pašlaik ir vērsusies tiesā par zaudējumu piedziņu. Šajā biedrībā amatpersonas statusā bija arī toreizējais Rīgas vicemērs Almers Ludviks (LPP/LC).

Delnas direktore Laura Miķelsone komentē: ”Ziņa, ka pašvaldība sadarbībā ar aviosabiedrību veido organizāciju, kas tērēs 1 miljonu latu publiskās atpazīstamības veicināšanas stratēģijas izstrādei, rada aizdomas par koruptīvu rīcību. Ignorējot publiskā iepirkuma procedūru, tiek liegta iespēja uzņēmumiem pretendēt uz šīs stratēģijas izstrādi, ievērojot brīvas konkurences principus, tādā veidā izslēdzot iespēju godīga un atklāta procesa ietvaros cīnīties par ienesīgu darījumu. Nenodrošinot vienlīdzīgas iespējas uzņēmumiem cīnīties par biznesa iespējām, Rīgas dome nenodrošina valsts līdzekļu efektīvu izlietojumu, kas atbilstu sabiedrības interesēm un būtu vērsts uz tās ilgtermiņa attīstību, nevis atsevišķu indivīdu un organizāciju tiešu finansiālu atbalstu ekonomiski grūtos laikos.”

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu