Satversmes tiesā apstrīd pabalstu samazinājumu strādājošiem vecākiem (202)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šonedēļ Satversmes tiesā (ST) iesniegti divi pieteikumi, kuros lūgts vērtēt, vai Satversmei atbilst grozījumi Pensiju un pabalstu likumā, kas noteic strādājošiem vecākiem bērna kopšanas atvaļinājumā saņemt 50% pabalstu.

ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska informēja, ka pieteikumu iesniedzēji lūguši izvērtēt Saeimas pieņemtā likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 5.panta atbilstību Satversmes 1., 91. un 110. pantam.

Apstrīdētais Pensiju un pabalstu likuma pants noteic, ka no šā gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā ir obligāti sociāli apdrošinātā persona - darba ņēmējs vai pašnodarbinātais -, atbilstoši likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu" likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" noteikto vecāku pabalstu izmaksā 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kurā persona ir kļuvusi par obligāti sociāli apdrošināto personu.

Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, 91.pants noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, savukārt 110.pants noteic, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.

Pagaidām ST vēl nav izlēmusi par pieteikumu pieņemšanu un lietu ierosināšanu, informēja Kovalevska.

Komentāri (202)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu