Tiesā izskatīs prasību pret raidījumu "Ak kungs" . (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesa pirmdien, 28.aprīlī, plāno izskatīt Latvijas Televīzijas raidījuma "Mūzika un video" vadītāja Jāņa Rušenieka prasību pret Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) humora un parodiju raidījuma "Ak kungs" producentiem par goda un cieņas aizskāruma novēršanu un autortiesību pārkāpumu.

Prasību Rušenieks tiesā iesniedza 2002.gada decembrī, un tajā no "Ak kungs" producenta - SIA "Mēmais šovs" - tiek lūgts piedzīt 60 000 latu. Raidījumā "Ak, kungs", kuru LNT demonstrēja pērnā gada 20.oktobrī, tika parodēts Rušenieka vadītais raidījums "Mūzika un video". Sižetā "Ielaušanās mūziķu dvēselēs" samontētas mūziķa Jura Kulakova atbildes intervijā Rušeniekam un Viestura Dūles parodētā raidījuma vadītāja darbības. Kulakovs lēnīgi atbild uz jautājumiem, kamēr Dūles tēlotais Rušenieks, garlaicīgi izvaicājot Kulakovu, paspēj noskūt bārdu, iztīrīt zobus un aiziet uz tualeti. Rušenieks iepriekš atturējās sniegt komentārus par iesniegto prasību. Savukārt viņa advokāte Māra Ļūļa-Frankēvica pauda viedokli, ka raidījuma "Ak kungs" 20.oktobra sižetā ne tikai pārkāptas autortiesības, bez saskaņošanas izmantojot materiālus no Rušenieka vadītā raidījuma, bet arī būtiski aizskarts Rušenieka gods un cieņa. Kā uzskata Ļūļa-Frankēvica, sižetā ir pausta necieņa pret Rušenieku kā raidījuma vadītāju. Sižetu esot redzējuši arī Rušenieka bērnu klasesbiedri, kas pēc tam izteikuši aizskarošas piezīmes. "Daudzi "Ak kungs" raidījumi balansē uz robežas, ko drīkst atļauties un ko ne," aģentūrai LETA sacīja Rušenieka interešu pārstāve, akcentējot, ka būtisks ir jautājums par to, cik daudz var atļauties, parodējot kādu cilvēku. Prasības summa - 60 000 latu - aprēķināta, ņemot vērā noteiktos reklāmas izcenojumus raidījuma "Ak kungs" laikā un tos dubultojot, jo konstatēts autortiesību pārkāpums, kā arī pieskaitīta Rušenieka vēlamā atlīdzība par goda un cieņas aizskārumu. "Mēmā šova" direktors un "Ak kungs" vadītājs Dūle, kurš sižetā parodēja Rušenieku, aģentūrai LETA iepriekš atturējās komentēt šo Rušenieka prasību. Kā teikts raidījuma "Ak kungs" pieteikumā, tas ir "Latvijas politiskās un sabiedriskās dzīves atspoguļojums no medaļas otras puses" un, ja skatītāji, raugoties šo raidījumu, smejas, arī sižetu varoņi ir tikai un vienīgi priecīgi un "Ak kungs" veidotāji arī. Advokāts Agris Bitāns, kurš jau ilgu laiku specializējas autortiesību jautājumos, sacīja, ka Latvijā līdz šim vēl neviens nav iesniedzis tiesā prasību, lūdzot piedzīt kompensāciju par cieņas aizskārumu parodijā. Ārvalstīs vairāki šādi gadījumi bijuši un kompensācija ir prasīta gan par autortiesību, gan par personas goda un cieņas aizskārumu.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu