Baltās vārnas nav uz ziemu mainījušas spalvu rotu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Novembra sākumā Olaines dzelzceļa stacijā novērota vārna, kuras lidspalvas bijušas baltā krāsā, ziņo interneta vēstkopa "putni". Latvijas Ornitoloģijas biedrībā informēja, ka tā ir albīnisma izpausme jeb ģenētiska mutācija. Šis putns nav kādas atsevišķas vārnu pasugas pārstāvis, kas uz ziemu mainītu spalvas un kļūtu balts.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības projektu vadītājs Edmunds Račinskis stāstīja, ka putniem albīnisms ir diezgan izplatīta parādība un viņam ir gadījies redzēt vārnu, kuras pelēkās spalvas ir baltas, bet melnās pelēkas. Albīnisms esot novērots ne tikai vārnām, bet arī zvirbuļiem, strazdiem, kā arī ūdensputniem, piemēram, meža pīlēm u.c. Ir nofotografēta kāda pilnīgi balta meža pīle, kurai arī knābis bijis dzeltens. Šādi īpatņi savvaļā nav spējīgi ilgstoši izdzīvot, jo tie izceļas no kopējā bara un biežāk ir pakļauti plēsēju uzbrukumiem. Ja tiem izdodas izdzīvot, pastāv iespēja, ka viņiem neizdosies veidot pāri ar saviem sugas brāļiem, līdz ar to albīnisms tik bieži nepārdzims pēcnācējos. Jo mazāk izteiktas novirzes no normas, jo lielāka iespēja šādam īpatnim izdzīvot un vairoties. Ja vārnai ir baltas tikai atsevišķas spalvas, tad viņai nevar draudēt pārāk lielas briesmas un ir cerības veiksmīgi izdzīvot, skaidroja Račinskis. Putniem, kuri uz ziemu maina spalvu rotu un kļūst balti, Latvijā nav daudz priekšrocību, stāstīja ornitologs. Tam piemērs esot baltirbes, kas vēl pagājušā gadsimta divdesmitajos gados bijuši parasti, bieži novēroti putni, taču pēc tam to skaits strauji saruka. Šo putnu skaita samazināšanos saista ar klimata izmaiņām, jo Latvijā ziemas kļuvušas īsākas, ar biežiem atkušņiem un plānāku sniega kārtu. Līdz ar to putniem, kuri ziemā ir balti, maskēšanās tērps kļūst par traucēkli un tos ir vieglāk pamanīt. Tiek uzskatīts, ka Latvijā vēl ir sastopamas baltirbes, taču tie esot tikai atsevišķi putni un tā jau ir izmirstoša suga. Kā liecina interneta mājas lapā "www.putni.lv" ievietotā informācija, Latvijā varētu ligzdot pieci līdz divdesmit baltirbju pāri. Pēdējos 15 gados konkrētu ziņu ir ļoti maz. 1987.gada aprīlī novērots riestojošs pāris Aklajā purvā, Preiļu rajonā. 2001.gada februārī trīs īpatņi redzēti Blauzgovas purvā, Balvu rajonā. Baltirbe novērota kādā Igaunijas purvā, kas robežojas ar Latviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu