Vēl var vakcinēties pret gripu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī gripas epidēmija jau sasniegusi Latviju, Infektoloģijas centra speciālisti atgādina, ka vakcinēties pret gripu vēl nav par vēlu, jo vakcinācija nodrošina pret smagām slimības komplikācijām un pasargā no slimības citus cilvēkus.

Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle atzina, ka svarīgi ir vakcinēties, jo tas pasargā no gripas izraisītiem nāves gadījumiem, nodrošina, ka slimības rezultātā neveidojas smagas komplikācijas, kas var cilvēkam radīt būtiskus veselības traucējumus visā turpmākās dzīves laikā, turklāt vakcinējoties tiek pasargāti arī citi, jo vakcinētais cilvēks nekļūs par gripas vīrusa avotu. Rozentāle iebilst iedzīvotāju un ģimenes ārstu paustajai pārliecībai, ka vakcinācija pret gripu veicama tikai oktobrī un novembrī, bet, sākoties gripas izplatībai, to darīt ir par vēlu. Kaut arī savlaicīga vakcinācija ir vēlamākā, tomēr arī "pēdējā brīža" vakcinācija ir tikpat efektīva un profilaktiski neaizstājama, uzskata speciāliste. Infektoloģijas centra vadītāja norāda, ka par gripas epidēmijas tuvošanos liecina ne tikai absolūto gripas saslimšanas gadījumu skaita straujš pieaugums, bet arī kopējie saslimstības rādītāji. "Tāpēc šajā situācijā visiem, kas nav paspējuši vakcinēties, vajadzētu steidzami to izdarīt. Vakcinēties vēl nav par vēlu, jo imunitāte pēc vakcīnas saņemšanas izveidojas septiņu dienu laikā. Ja arī vakcinējusies persona tomēr saslims, tad slimības norise noteikti būs daudz vieglāka," piebilda Rozentāle. Rozentāle atgādina, ka riska grupas ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki, īpaši ar kādu hronisku elpceļu vai sirds asinsvadu slimību sirgstošie. Epidēmijas laikā saslimst vidēji 35% pirmsskolas un skolas vecuma bērnu. Vakcinēties var Latvijas Infektoloģijas centrā Rīgā, Linezera ielā 3. Informācija par vakcinācijas iespējām jāsniedz arī ģimenes ārstiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu