Vīķe-Freiberga aizvada astoņu gadu prezidentūras pēdējo dienu (51)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga aizvadīs savas astoņu gadu prezidentūras pēdējo dienu.

Savas prezidentūras pēdējās dienas izskaņā politiķe Latvijas Televīzijas 1.programmā (LTV1) plkst.21.15 teiks uzrunu Latvijas tautai, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā.

Savukārt diena Vīķei-Freibergai iesāksies ar piedalīšanos referendumā par apturētajiem grozījumiem Nacionālās drošības likumā un Valsts drošības iestāžu likumā. Vīķe-Freiberga parakstīsies Majoru kultūras namā plkst.11.

Vēlāk plkst.11.40 Vīķe-Freiberga pasniegs akreditācijas vēstuli savam līdzšinējam kancelejas vadītājam Andrejam Pildegovičam, lai viņš varētu sākt pildīt Latvijas vēstnieka ASV pienākumus.

Pusdienas laikā plkst.12 Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS) Vīķei-Freibergai pasniegs pirmās šķiras Viestura ordeni un pirmās šķiras Atzinības krustu, bet plkst.12.05 Rīgas pilī tiks atklāts Miervalda Poļa gleznotais Vīķes-Freibergas portrets.

Pēcpusdienā plkst.14.30 Vīķe-Freiberga noliks vainagu Brāļu kapos.

Vīķe-Freiberga bija otrā Valsts prezidente kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un sestā kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Aģentūras LETA iepriekš aptaujātie eksperti atzinuši, ka Vīķes-Freibergas astoņus gadus ilgusī prezidentūra ir bijusi ļoti veiksmīga.

"[Vīķei-Freibergai ir bijusi] ļoti spoža prezidentūra, kura ir norisinājusies Latvijas valstij izšķirīgi nozīmīgā posmā," vērtēja politologs Ivars Ijabs. Arī Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Ivars Indāns atzina, ka Vīķes-Freibergas prezidentūra ir bijusi ļoti veiksmīga, un sacīja, ka "viņas [Vīķes-Freibergas] posms noteikti ieies Latvijas vēsturē".

Vīķe-Freiberga nominējusi piecus Ministru prezidentus, nākusi klajā ar desmit likumdošanas iniciatīvām. Prezidente vienu reizi ir izmantojusi Satversmes 72.pantā noteiktās tiesības Valsts prezidentam apstādināt likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem. Vīķe-Freiberga astoņu prezidentūras gadu laikā ir nodevusi otrreizējai caurlūkošanai Saeimā 36 likumus.

Vīķe-Freiberga prezidentūras laikā devusies vairāk nekā 180 ārvalstu vizītēs, no kurām 35 bija valsts vizītes. Valsts vizītēs viņai līdzi devušies vairāk nekā 1000 uzņēmēju.

Politiķes prezidentūras laikā Latvijā gan valsts, gan darba vizītēs viesojušies 35 ārvalstu prezidenti un karaļnamu pārstāvji. Vīķes-Freibergas prezidentūras laikā Latvijā viesojies arī Krievzemes patriarhs Aleksijs II un Krievijas bijušais prezidents Boriss Jeļcins, kā arī notikusi Rīgas NATO sanāksme, kurā pulcējās 25 valstu prezidenti un premjerministri.

Vīķe-Freiberga izveidojusi ar Ministru prezidentu līdzparakstu četras akadēmiskas neatkarīgas komisijas, kas koordinējušas šo gadu laikā turpat 300 Latvijas zinātnieku, pētnieku un sabiedrisko darbinieku. Prezidente apžēlojusi 202 ieslodzītos, kopumā saņemot 8714 apžēlošanas lūgumus.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu