Skolās vakcinē pret ērču encefalītu ar vakcīnām, kas nav piemērotas bērniem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki iedzīvotāji no Alūksnes, Preiļiem un Līvāniem pauduši neizpratni un vērsušies Valsts Zāļu aģentūrā par to, ka vakcinācijai pret ērču encefalītu skolās tiekot piedāvāts vakcinēt bērnus ar vakcīnām, kuras, iespējams, neesot piemērotas bērnu vakcinēšanai, informēja "Image Gallery" pārstāve Sarmīte Grīnblate.

Potēšanai tiek piedāvāta Austrijā ražotā vakcīna FSME-IMMUN, kurai, kā izrādās, atšķiras zāļu apraksts un lietošanas instrukcija, kas tiek izplatīta medicīnas iestādēm. Šobrīd vakcīnas tiek izplatītas kopā ar lietošanas instrukciju, kas vairs nav spēkā, jo ir apstiprināta jauna instrukcijas versija, kurā bērnu vakcinācija ir atļauta no 16 gadu vecuma. Valsts Zāļu aģentūra uzskata, ka vakcīnas lietošanas pārtraukšana būtu pārsteidzīga, jo, analizējot dokumentus, nesakritības neesot atrastas. Tomēr VZA ir pieprasījusi firmai "Baxter Vaccine" AG 3 mēnešu laikā nomainīt lietošanas instrukciju. Epidemioloģiskie dati liecina, ka Latvijā 2003.gadā saslimstība ar ērču encefalītu pieaugusi divas reizes. Ar ērču encefalītu slimojuši 365 pieaugušie un 48 bērni. Salīdzinoši 2002.gadā slimojuši 153 pieaugušie un 19 bērni. Gandrīz visā Latvijā ir augsts risks saslimt ar ērču encefalītu, it īpaši Kurzemes reģiona rajonos, Rīgā, Jelgavā un citos Latvijas rajonos. Savlaicīga un plānota vakcinēšanās pret ērču encefalītu ir visdrošākais veids, kā pasargāt sevi no šīs bīstamās slimības. Latvijā patlaban reģistrētas un iedzīvotājiem pieejamas ir divas vakcīnas – jau minētā Austrijā ražotā vakcīna FSME-IMMUN un Vācijā ražotās "Encepur Adults" un "Encepur Children". "Encepur Children" paredzētas tieši bērnu vakcinēšanai līdz 12 gadiem. Jebkurā gadījumā par vakcinēšanos būtu jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu