Ko ceļ galdā pacientiem Latvijas slimnīcās? (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai noskaidrotu, cik pilni ir slimnieku šķīvji un vai viņiem garšo slimnīcas ēdiens, ielūkojāmies P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ēdināšanas blokā, apciemojām Rīgas 1. slimnīcas un divu Liepājas slimnīcu virtuves, kā arī uzzinājām pašu slimnieku domas par ēdināšanu slimnīcā. Taču ne visās medicīnas iestādēs žurnālisti ir laipni gaidīti, piemēram, Valsts Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadība mūsu lūgumu iepazīties ar slimnieku ēdināšanu savā iestādē kategoriski noraidīja.

"Stradiņos" uzsvars uz putrām

P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai ir savs ēdināšanas bloks. Viena pacienta ēdināšanai slimnīca tērē 1,20 latus, bet šīs slimnīcas Gastroenteroloģijas centrā – par latu vairāk. Pārsvarā visi produkti slimnieku galdam tiek pirkti no zemnieku saimniecībām. Maltītes gatavo vienlaikus apmēram tūkstoš slimniekiem, no tiem 340 ēdina pēc īpaši noteiktām diētām. Slimnīcā ir trīs ēdienreizes, bet dažu nodaļu pacienti ēd biežāk – pat sešas reizes dienā. Ēdienkarte tiek saplānota divām nedēļām, tādēļ pacientiem, kas slimnīcā ārstējas vidēji 5 – 7 dienas, neiznāk baudīt vienus un tos pašus ēdienus.

Slimnīcas diētas ārste LAILA MEIJA pastāstīja, ka slimniekus baro atbilstoši veselīga uztura ieteikumiem. Veidojot slimnieku ēdienkarti, tiek ņemtas vērā arī viņa saslimšanas īpatnības. "Slimnieka uzturā noteikti jābūt graudaugiem, tādēļ mūsu slimnīcu ēdienkartē kā labs brokastu ēdiens iekļautas putras," viņa skaidro.

"Kamēr vēl strādājam pagaidu telpās, pusdienās nespējam pagatavot trīs ēdienus, tādēļ vienā ēdienreizē slimnieki saņem otro ēdienu un zupu vai desertu," stāsta virtuves vadītāja LILIJA KOVALE. "Tiem slimniekiem, kas nāk no laukiem, ar slimnīcas ēdienu parasti pietiek. Taču jauniem, spēkpilniem vīriešiem gan varbūt vajadzētu sātīgāku ēdienu, vairāk gaļas."

Jautājām, ķirurģijas nodaļas un Gastroenteroloģijas centra pacientiem, vai viņi ir apmierināti ar ēdināšanu.

VALDIS MIĶELSONS no Rīgas rajona: "Par ēdināšanu neko sliktu nevaru teikt, piemēram, šodien pusdienās bija kartupeļi ar gaļas mērci un svaigs gurķis. Arī deserts bija ļoti garšīgs. Slimnīcā dod ēst četras reizes, bet mājās labi ja paēdu reizi dienā. Man pietiek, tādēļ izsalkuma dēļ uz veikalu vai kafejnīcu nav jāskrien."

STAŅISLAVS UĻINSKIS no Daugavpils: "Man liekas neierasti, ka vienā reizē pasniedz vairākus ēdienus. Arī pie putrām neesmu pieradis. Taču slimības dēļ nevaru daudz ēst – jāievēro diēta, tādēļ ar to, kas ir uz šķīvja, man pilnīgi pietiek."

AINA KAIRE no Dobeles: "Ēdiens ir tieši tāds, kāds man pēc operācijas ir vajadzīgs. Ar porcijas lielumu esmu mierā, visu nemaz nevaru apēst. Piederīgie jautā, kādus produktus atnest, bet es saku: "Man viss ir. Nenesiet neko lieku!"

Ēdienkarte 9. augustam "Stradiņos"

Brokastīs – mannas biezputra, biezpiens, maize, sviests, tēja.

Pusdienās – sautēti kāposti, kotlete un upeņu dzēriens.

Vakariņās – rīsu biezputra un piens.

Rīgas vecākajā slimnīcā skaita kalorijas

Ēdināšanas pakalpojumus Rīgas 1. slimnīcā sniedz sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Veiksme". Viena pacienta ēdināšanai dienā atvēlēti1 ,35 lati. Slimnīcā vienlaikus ārstējas apmēram 600 pacientu, kurus ēdina trīs reizes dienā. Paralēli parastajai ēdienkartei gatavo ēdienus arī dažādām diētām. Slimnieki, kuriem ārsts noteicis diētu, tiek ēdināti piecas reizes dienā. Ēdienkarte mainās ik pēc piecām dienām. Slimnīcas direktors ANDREJS PAVĀRS uzskata, ka, ēdinot slimniekus, pirmajā vietā jābūt ēdiena uzturvērtībai, tādēļ ēdienkarte tiek veidota tā, lai ar brokastīm, pusdienām un vakariņām, kuru enerģētiskajai vērībai jābūt 2200 kalorijām, pacients uzņemtu vajadzīgo olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku daudzumu.

Daudzi pacienti tikai slimnīcā uzzinājuši, ka nevar ēst visu, ko sirds kāro.

Rīdzinieks VIKTORS FERAPONTOVS: "Slimnīcā atrodos jau diezgan ilgi – sāp kāja. Ārste man ieteica lietot pareizu uzturu, pat sastādīja speciālas ēdienu receptes, jo izrādās, ka slimoju ar cukura diabētu, par ko pirms ievietošanas slimnīcā nemaz nezināju. Tagad, kad ēdu slimnīcas ēdienu, mana pašsajūta ir uzlabojusies, arī cukura līmenis ir samazinājies."

VIKTORS MASTIKAŠS no Rīgas: "Slimnīcā ēdina normāli. Mājās, protams, biju paradis pie lielākām porcijām, bet pēc operācijas tik daudz nemaz nevarētu apēst. "

Ēdienkarte 9. augustam Rīgas 1. slimnīcā

Brokastīs – sviests, ola, mannas biezputra.

Pusdienās – aukstā zupa, cīsiņš, sautēti kāposti, kartupeļu biezenis, sulas dzēriens.

Vakariņās – auzu pārslu biezputra, biezpiens.

Ēdiens Liepājas slimnīcās

Akciju sabiedrības "Liepājas metalurgs" slimnīcas galvenā ārste OLITA ŠEVČUKA pastāstīja, ka slimnīca noslēgusi līgumu ar ēdināšanas uzņēmumu "Pērle", kas apkalpo arī rūpnīcā strādājošos. Par brokastīm, pusdienām un launagu (vakariņām) vienam slimniekiem šī medicīnas iestāde uzņēmumam "Pērle" maksā Ls 1,80.

Ēdienkarte 10. augustam

Brokastīs – maize, sviests, cīsiņš ar piedevām, tēja.

Pusdienās – maize, sēņu zupa, makaroni ar gaļu, dzēriens.

Vakariņās – maize, saldā klimpu zupa.

ZANE RAUDIŅA, 20 gadi, strādā birojā: "Metalurgu slimnīcā ir ļoti garšīgas pusdienas! Man garšoja gan zupa, gan otrais ēdiens. Padzērienu un maizīti var dabūt, cik grib. Ja vēlas, var palūgt arī pusdienu papildporciju, bet man pietiek. Parasti man negaršo nekas, kas nav mājās gatavots. Piemēram, kad ārstējos Liepājas Centrālajā slimnīcā, mamma katru dienu veda man pusdienas."

Liepājas Centrālajai slimnīcai ir pašai savs ēdināšanas bloks. Kā pastāstīja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste INDRA GRASE, viena slimnieka pabarošanai slimnīca dienā var atvēlēt apmēram Ls 0,90, ko var uzskatīt par ļoti ierobežotu finansējumu.

Ēdienkarte 9. augustam

Brokastīs – vārīta ola, maize, tēja.

Pusdienās – aukstā zupa, rauga pankūkas, kompots.

Vakariņās – putraimu biezputra, sviests, piens.

DZINTRA SKALDE, 49 gadi, bērnudārza audzinātāja: "Vakar pusdienās bija sakņu sautējums un baraviku krēmzupa, man garšoja. Šodien ir plovs un spinātu krēmzupa, kas man negaršo. Pie otrā ēdiena klāt arī nedaudz gurķi un tomāti ar krējumu. Ja cilvēkam jāiziet antibiotiku kurss, tad ēdienam vajadzētu būt sātīgākam. No rīta astoņos ir brokastis: divas vārītās desas vai siera šķēlītes, "plika" maize un tēja. Vienos ir pusdienas, sešos – vakariņas. Vakariņās bija gabaliņš biezpiena sacepuma, apmēram tāds pats, kādu bērnudārzā dodam bērniem launagā. Mums ar šo sacepuma gabaliņu jāiztiek līdz rītam.

Slimnīcā gan ir veikals, kafejnīca, bufete. Vīri regulāri tur iepērkas – speķa pīrāgus, dažādus salātiņus, pat kotletes."

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu