Latvijā 3% sieviešu varētu izvēlēties dzemdēt mājās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc likumdošanas sakārtošanas Latvijā apmēram 3% sieviešu varētu izvēlēties dzemdēt mājās, liecina Latvijas Vecmāšu asociācijas sniegtā informācija Veselības ministrijai (VM). Jau ziņots, ka izskatīšanai Saeimā tiek virzīti grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredz ģimenes tiesības izvēlēties dzemdību norises vietu.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā ikviena sieviete varēs izvēlēties, vai bērnu laist pasaulē stacionārā mediķu uzraudzībā vai mājās kvalificētas vecmātes uzraudzībā. Līdz šim normatīvie akti neparedzēja iespēju dzemdībām noritēt ārpus stacionāra. Kā informēja VM preses pārstāve Zaiga Barvida, kad Saeima būs pieņēmusi grozījumus likumā, VM izstrādās Ministru kabineta noteikumu projektu, lai noteiktu kārtību, kādā notiks mājas dzemdības. Noteikumi paredzēs, ka mājas dzemdības vada sertificēta vecmāte vai ginekologs - dzemdību speciālists, kas ieguvis profesionālās asociācijas rakstveida atzinumu mājas dzemdību vadīšanai. Noteikumi arī paredzēs kārtību, kādā vecmāte vai dzemdību speciālists informē ģimeni par dzemdību norisi, iespējamajiem sarežģījumiem, risku un atbilstošo rīcību. Tiks paredzēta arī kārtībā, kādā tiek informēts reģionālais neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, stacionārs, neonatalogs vai pediatrs par sāktajām dzemdībām mājās, kā arī tiks noteikta īpaša kārtība dzemdētājas nogādāšanai stacionārā sarežģījumu gadījumos. Grūtniecība un dzemdības ir dabīgs process, kas neprasa medicīnisku iejaukšanos, tāpēc ģimenes sava bērna ierašanos pasaulē vēlas sagaidīt ierastajā ikdienas vidē, uzskata VM. Statistikas dati liecina, ka 2000.gadā 62,3%, bet 2001.gadā 62,2% no visām dzemdībām noritējušas bez sarežģījumiem. Kā norāda VM, sievietei pirms dzemdību norises vietas izvēlēšanās būs jākonsultējas gan ar vecmāti, gan ar savu ārstējošo ārstu, dzemdību speciālistu. Tās ģimenes, kuras par sava bērna dzimšanas vietu izvēlēsies vietu ārpus stacionāra, tiks informētas par dzemdību būtību, iespējamajiem sarežģījumiem mātei un bērnam dzemdībās un pēcdzemdību laikā, kā arī par riska faktoriem mājas dzemdībās un iespējamo atbilstošo rīcību. Arī līdz šim nelielai daļai ģimeņu bija izdevies vienoties ar vecmāti par dzemdību norisi mājās. Vecmātes šo savu rīcību pamatoja ar Starptautisko vecmāšu definīciju un ICM Vecmāšu ētiku. Mājas dzemdību prakse ir attīstīta vairākās ārvalstīs. Piemēram, ASV 1% jeb apmēram 41 000 dzemdību gadā notiek mājās, Holandē - 38%, bet Anglijā 10% dzemdību notiek mājas apstākļos. Kā norāda VM, ārvalstu pieredze liecina, ka mājas dzemdību priekšrocības ir tās, ka, sievietei dzemdējot sev ierastā vidē, mazinās stress un dzemdības norit fizioloģiskāk un vieglāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu