Ušakovs kļūst par Rīgas mēru (289)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunievēlētie Rīgas domes deputāti par domes priekšsēdētāju šodien ievēlēja 33 gadus veco apvienības "Saskaņas centrs" (SC) līderi Nilu Ušakovu. Par Ušakovu aizklātā balsojumā savu balsi atdeva 37 deputāti.

Par otru šā amata kandidātu - Ģirtu Valdi Kristovski - nobalsoja 21 deputāts.

Balsošanā nepiedalījās viens deputāts, un viena balsošanas zīme tika atzīta par nederīgu.

Ušakovs ieguvis ekonomikas bakalaura grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē un maģistra grādu ekonomikā Dienviddānijas universitātē Sociālo zinātņu fakultātē.

Ušakovs iepriekš strādājis Krievijas telekanālā "NTV", Latvijas Televīzijā, laikrakstos "Respublika" un "Telegraf".

Ušakovs arī bijis telekanāla "TV5" analītiskā raidījuma "Nedēļas tēma" redaktors un vadītājs, raidījuma "Krievu jautājums" producents un vadītājs, Krievijas ziņu aģentūras ITAR-TASS Latvijas pārstāvniecības vadītājs, "Pirmā Baltijas kanāla" ziņu dienesta galvenais redaktors un aģentūras ITAR-TASS korespondents

2006.gadā Ušakovs tika ievēlēts par 9.Saeimas deputātu no SC saraksta, bet 2009.gadā tika ievēlēts par vadītāju Saeimas parlamentārās sadarbības grupai ar Krievijas Valsts domi.

2005.gadā Ušakovs iestājās Tautas saskaņas partijā, bet vēlāk tika ievēlēts par SC priekšsēdētāju.

Rīgas domes valdošo koalīciju veido SC un partijas LPP/LC frakcijas. SC jaunievēlētajā domē ieguvusi visvairāk jeb 26 vietas no 60, bet tās sadarbības partnere partija LPP/LC - 12 vietas. Tādējādi abas partijas var nodrošināt stabilu vairākumu ar 38 deputātu balsīm.

Opozīcijā jaunievēlētajā domē atradīsies partiju "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Jaunais laiks" (JL) frakcijas, kurās būs attiecīgi pa 14 un astoņiem deputātiem.

SC un LPP/LC iepriekš vienojās, ka Rīgas mērs būs Ušakovs, savukārt LPP/LC līderis Ainārs Šlesers tiks virzīts vicemēra amatam.

Par SC frakcijas vadītāju iecelts Nikolajs Zaharovs, bet par LPP/LC frakcijas vadītāju - Andris Ameriks. PS frakciju vadīs Ģirts Valdis Kristovskis, bet JL frakcijas vadītājs būs Edgars Jaunups.

Kā ziņots, līdz ar jaunā sasaukuma Rīgas domes sanākšanu amats jāatstāj vairāk nekā trīs ceturtdaļām jeb 47 iepriekšējā sasaukuma deputātiem. Rīgas domes deputāta amatu saglabājuši mazāk nekā ceturtā daļa jeb 13 deputāti. Kopā domē ir 60 deputātu vietas.

Rīgas domes vēlēšanās 5% barjeru izdevās pārvarēt tikai četriem sarakstiem, līdz ar to jaunajā sasaukumā darbosies SC, PS, LPP/LC un JL, kuras attiecīgi ieguvušas 26, 14, 12 un astoņus deputātu mandātus.

Komentāri (289)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu