Valsts iestāde atsakās reģistrēt mājās dzimušu bērnu (129)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā kādā ģimenē aug jau septiņus mēnešus vecs zēns, kuram nav juridiski fiksēta vārda, personas koda un dzimšanas apliecības, jo dzimtsarakstu nodaļa atteikusies reģistrēt mājās dzimušu bērnu, šodien vēsta laikraksts "Diena".

Zēna vecāki nevar saņemt sociālās garantijas, jo mazulis nācis pasaulē mājas dzemdībās un valsts iestāde atteikusies atzīt viņa dzimšanas faktu. Šodien administratīvā rajona tiesa izskatīs bērna vecāku prasību Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļai, Tieslietu ministrijai (TM) un Veselības ministrijai (VM) reģistrēt bērna dzimšanu un atlīdzināt morālo kaitējumu ģimenei. Mazulis nāca pasaulē 5.maijā mājas dzemdībās, ko vadīja sertificēta vecmāte. Vecmāte uzrakstīja dzimšanas apliecinājumu par dzemdētāju un piedzimušo bērnu, taču dzimtsarakstu nodaļas darbinieki atteicās to pieņemt, jo izziņu par bērna dzimšanu drīkstot izsniegt ārsts vai ārstniecības iestāde. Tādēļ līdz šim brīdim Latvijas pilsoņiem dzimušais bērns nevar legāli apmeklēt ārstus, viņu nevar pieteikt bērnudārzā, ģimene nevar izbraukt no valsts. Ģimenes pārstāve tiesā juriste Solvita Olsena uzskata, ka valsts amatpersonas ir pārkāpušas vissvarīgākās juridiskās normas - cilvēku tiesības. ANO Konvencijā par bērna tiesībām ir teikts, ka bērnam ir tiesības tikt reģistrētam tūlīt pēc dzimšanas un viņam kopš piedzimšanas brīža ir tiesības uz vārdu un pilsonības iegūšanu. Tieslietu ministrijā laikrakstam "Diena" pavēstīts, ka valsts pārvaldes iestāžu darbinieki nevar pieņemt lēmumus, kas ir pretrunā ar pastāvošajiem tiesību aktiem, un saskaņā ar Ārstniecības likumu un likumu "Par civilstāvokļa aktu reģistrāciju" bērnu šobrīd nevar reģistrēt. Bērnu un ģimenes lietu ministrijas bērnu tiesību aizsardzības departamenta vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa uzskata, ka pat tad, ja kaut kāda izziņa nav bijusi īstā, valsts iestādei ir jāiesaka cits veids, kādā bērnu var piereģistrēt.

Komentāri (129)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu