Represētos šokē Latvijas simbols Briselē - bruņurupucis sarkanarmietis (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liels bijis politiski represēto grupas pārsteigums, kad viņi Eiropas Savienības (ES) galvaspilsētas Briseles izklaižu parkā kā Latvijas simbolu ieraudzīja parka talismanu bruņurupuci sarkanarmietim līdzīgā cepurē ar sarkano zvaigzni pierē.

"Latvijai atvēlētajā vietā ieraudzīju ar garu, sakaltušu zāli aizaugušu laukumu, kur stāvēja ap metru augsts rupucis, ieģērbts garā, brūni pelēkā šinelī ar sarkanzvaigžņotu budjonnovku galvā! 1940.gada okupants visā savā godībā pārstāv neatkarīgu Latvijas valsti, kuras himnu "Dievs, svētī Latviju!" turpat varēja noklausīties, nospiežot pogu," sašutis laikrakstam stāstījis Liepājas politiski represēto kluba vadītājs Arnolds Treide. Sašutums bija tik liels, ka viņu aicinātājs, Eiropas Parlamenta deputāts Rihards Pīks (TP) nosūtīja parka vadībai vēstuli, skaidrojot, ka simbols daudzos Latvijas okupācijā cietušajos izraisa aizvainojumu, un prasot aizvākt sarkano zvaigzni, kam nav simboliska sakara ar neatkarīgo Latviju. Nepatīkamo gadījumu Pīka uzaicinātā represēto grupa piedzīvojusi otrajā populārākajā Briseles tūristu objektā, izklaižu parkā Mazā Eiropa (MiniEurope). Vietā, ko ik gadu apmeklē ap 300 000 cilvēku, vairāku hektāru platībā izvietoti noteiktā mērogā atveidoti 350 Eiropas pilsētu populārākie simboli - Eifeļa tornis, Briseles centrālais laukums, Akropole u.tml. Kamēr parka izveidotāji nav paspējuši sagādāt jauno desmit valstu simbolus, tās simbolizēja parka talismana bruņrupuča papīra maketi, rotāti ar nacionālajiem simboliem, kuri redzami arī bukletā, ko saņem izstādes apmeklētāji. Parka izpilddirektors Tjerī Meuss laikrakstam atzinis, ka bruņrupucis sarkanarmietis ir viņa kļūda, bet daļa atbildības esot jāuzņemas arī Latvijas pusei, jo viņa vēstules ar lūgumiem šajā sakarā sniegt informāciju palikušas bez atbildes. "Tad es mēģināju tikt galā pats un meklēju informāciju internetā, kur atradu informāciju par varonīgiem sarkanajiem karavīriem, kam Rīgā ir pat piemineklis. Bez papildu informācijas man tā likās laba ideja. Tiešām negribēju nevienu aizvainot," stāstīja Meuss. Kļūdu viņš esot sapratis pēc tam, kad bukleta publicēšanai sekojis protests no vēstniecības. Vēstniecības Beļģijā pārstāve Anda Catlaka apgalvojusi, ka vairākkārt runājusi ar Meusu un prasījusi novākt sarkanarmieša simbolu, jo tas aizskars daudzus Latvijas iedzīvotājus, kas par ieeju parkā maksā prāvu naudu, bet viņš "tolaik vienkārši nevarēja saprast, pret ko mēs protestējam". Kad parka izveidotāji pirms maketu uzstādīšanas interesējušies par Latvijas simboliem, vēstniecība ieteikusi sazināties ar Latvijas institūtu, bet, "protams, mēs simbolus viņiem priekšā nezīmējām". Neko vairāk par protestiem vēstniecība neesot varējusi veikt, jo Mazā Eiropa ir privāts muzejs. Taču tai nebija zināms, ka bukletus joprojām izplata. Meuss apgalvoja, ka kļūdu labos nākamajā bukleta izlaidumā. No maija Latvijas simbols parkā būs 1,70 metru augsta Brīvības pieminekļa kopija, kas izmaksās ap 50 000 eiro un ko atklās ar latviešu kultūras programmu. Taču bruņrupucis sarkanarmietis kā Latvijas simbols tur būs bijis jau gadu.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu