Kiršteins atkāpjas no amata ar piebildi, ka Ārlietu ministrijā valda "bardaks"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pie Saeimas frakcijām nepiederošais deputāts Aleksandrs Kiršteins šodien atkāpies no Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja amata, žurnālistus informēja komisijas priekšsēdētāja vietnieks Leopolds Ozoliņš (ZZS). Ārlietu komisijas deputāti šodien vienbalsīgi par jauno komisijas priekšsēdētāju jau ir ievēlējuši Tautas partijas (TP) frakcijas deputāti Vairu Paegli. Bijušais Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Aleksandrs Kiršteins uzskata, ka Ārlietu ministrijā (ĀM) ir "bardaks".

Paegle kā būtisku savas darbības mērķi minēja ''''ieviest mieru'''' par ārpolitiku atbildīgās Saeimas komisijas darbā. ''''Ārpolitika nav tā joma, kurā taisīt politisko karjeru'''', viņa sacīja, piebilstot, ka šajā jomā "nepieciešama saskaņotība starp Ārlietu ministriju, Valsts prezidenti un Saeimu''''. Paegle solīja, ka nenāks klajā ar presei interesantiem, radikāliem paziņojumiem. Jau ziņots, ka, kopš Kiršteins ir izslēgts no Tautas partijas, TP vairākkārt mēģināja atcelt viņu no Ārlietu komisijas priekšsēdētāja amata. Bijušais Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Aleksandrs Kiršteins uzskata, ka Ārlietu ministrijā (ĀM) ir "bardaks". Pamatojot savu viedokli, politiķis sarunā apgalvoja, ka ĀM ir saņēmusi vairākas sūdzības par Latvijas diplomātiem ārvalstīs, kas pārkāpuši Vīnes konvenciju. Par vienu Latvijas vēstnieku un ģenerālkonsulu, esot saņemtas "katastrofālās sūdzības", tomēr ĀM nekādus nopietnus mērus nav pieņēmusi. Diplomātu vārdus viņš nevēlējās atklāt, sakot, ka tas jāprasa komisijas jaunajai priekšsēdētājai. Kiršteins arī pauda neapmierinātību ar dažu ārvalstu vēstnieku darbību Latvijā. Kā piemēru viņš minēja Krievijas vēstnieku Latvijā Viktoru Kaļužniju, kurš esot "uzpļāvis savai valstij", intervijā laikrakstam "Telegraf" sakot, ka Krievijas nav bijusi leģitīma, slēdzot ar Latviju 20.gada miera līgumu. Runājot par saviem nākotnes plāniem, politiķis sacīja, ka būtu muļķīgi tagad atklāt, no kurām partijām viņš ir saņēmis piedāvājumus pievienoties. Tomēr Kiršteins atzina, ka piedāvājumi saņemti arī no partijām, kas pārstāvētas Saeimā. Šobrīd viņš nevienā politiskā organizācijā nedomā stāties, jo vēlas atpūsties. Kiršteins akcentēja, ka pretēji bijušo Tautas partijas (TP) kolēģu izteikumiem, viņš negrasās dibināt savu partiju un aicināja aģentūru LETA painteresēties, kāpēc TP ir izplatījusi baumas par viņa vēlmi sašķelt šo partiju. Šodien par Ārlietu komisijas vadītāju ievēlētā TP pārstāve Vaira Paegle aģentūrai LETA atzina, ka ĀM pārstāvji šodien informējuši deputātus par saņemtajām sūdzībām par Latvijas diplomātu darbu. Atbilstoši diplomātiskajai praksei šie gadījumi tiek izmeklēti, viņa apgalvoja, atzīstot, ka neviens no diplomātiem, par kuriem saņemtas sūdzības, atsaukts šobrīd nav. Komisija šim jautājumam plāno sekot līdzi arī turpmāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu