Negadījums medībās rosina uz likuma maiņu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nelaimes gadījums, kad Aizkraukles rajonā medību laikā ievainojumus guva astoņgadīgs bērns, varētu kalpot par iemeslu grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā. "Latvijas Avīze" par šo gadījumu rakstīja pirmdienas numurā.

Šodien Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija skata jautājumu par to, kā ierobežot bērnu atrašanos paaugstinātas bīstamības apstākļos. Apakškomisijas priekšsēdētājs Pēteris Simsons (Latvijas Pirmā partija) man pastāstīja, ka šis jautājums deputātu darbakārtībā nokļuvis, jo nesen Aizkraukles rajonā medību laikā ievainojumus guva kāda mednieka dēls. "Bērna ņemšana līdzi uz medībām ir rupjš noteikumu pārkāpums," norādīja P. Simsons, sakot, ka tas ir tikai viens no apdraudējuma veidiem. Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Elmārs Švēde nav tik kategorisks: "Nevar bērnus turēt kā maisā, nerādot ne medības, ne dabu." Viņaprāt, pašreizējais Medību likums un noteikumi nosaka pietiekamu drošību, ja vien tos kārtīgi ievēro. E. Švēde nebija informēts par konkrētajiem Aizkraukles rajona notikuma apstākļiem, bet pieļāva, ka atbildīgs varētu būt bērna tēvs. Mednieku kolektīva "Kaugurieši" vadītājs Gints Vīksna atbalsta ideju noteikt vecuma cenzu: "No 16 gadiem jaunietim varētu atļaut nākt kā dzinējam, tad arī viņš būs labāk sagatavots, kad 18 gados saņems ieroča atļauju un varēs piedalīties kā pilntiesīgs mednieks. Jaunākiem bērniem gan nevajadzētu ļaut piedalīties medībās." Latvijas Bērnu fonda prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka bērnam nav vietas medībās. Pirmkārt, tādēļ, ka bērnu rīcība nav prognozējama un vecāki koncentrējas uz medīšanu, nevis bērna uzraudzīšanu. Otrkārt, medības ir saistītas ar nogalināšanu, kas nesagatavotam bērnam var izraisīt ne mazāk sāpīgu psiholoģisko traumu. Vecākiem, kas vēlas savas atvases iepazīstināt ar dabu, A. Bērziņš iesaka sēņošanu, makšķerēšanu vai vienkārši pastaigas. Vakar jau ziņojām, ka 1. oktobrī Aizkraukles rajona Kurmenes pagastā gaides medību laikā no torņa nokrita un traumas guva astoņgadīgais Vladislavs. Pēc ārstēšanās slimnīcā zēns ir jau atgriezies mājās. Tuvākā mēneša laikā tiks pabeigta ekspertīze par traumas iemesliem, pēc kā policija lems par tālāko rīcību. *** VIEDOKĻI - Pēteris Simsons, Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas priekšsēdētājs: "Jāatgriežas pie Bērnu tiesību aizsardzības likuma un jāparedz atbildība par bērna atrašanos paaugstinātas bīstamības apstākļos." - Elmārs Švēde, Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs: "Nedrīkst audzināt bērnus kā maisā, nerādot tiem ne medības, ne dabu." - Andris Bērziņš, Latvijas Bērnu fonda prezidents: "Bērniem līdz 18 gadu vecumam medībās nav ko darīt. Tas ir tikpat bīstami kā lietot alkoholu vai atrasties pie auto stūres."

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu