Bērni bezmaksas pretērču potes saņems vien nākamgad (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība 23. maijā pieņēma grozījumus Vakcinācijas noteikumos, kas paredz 10 000 bērnu bezmaksas potēšanu ērču apdraudētākajās teritorijās. Taču bērnus, visticamāk, potēs tikai šā gada nogalē vai pat nākamā gada sākumā, jo pašlaik pat nav noteiktas teritorijas, kurās ērču aktivitāte ir vislielākā.

Veselības ministrijas pārstāve Zaiga Barvida Neatkarīgajai pastāstīja, ka bērnu pasargāšanai no ērču encefalīta nepieciešamos līdzekļus 71 700 latu apmērā valsts jau ir piešķīrusi, taču potēšanu nav iespējams sākt, kamēr nav iepirkta vakcīna, bet tas, kā viņa skaidroja, esot visai laikietilpīgs process. "Visticamāk, nāksies gaidīt līdz gada beigām, turklāt pirms vakcinēšanas ir jāzina, kurās teritorijās tā notiks."

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) pārstāvis Jānis Ezerlīcis Neatkarīgajai sacīja, ka ērču apdraudētākās teritorijas būšot zināmas jūnija sākumā. Viņš uzsvēra, ka eksperti noteiks apdraudētākos pagastus, ņemot vērā statistiku par iepriekšējiem gadiem, kā arī, vācot ērces dabā un tās pārbaudot laboratoriski.

Tomēr ārsti uzskata, ka pārbaužu rezultāti ne vienmēr ataino patieso situāciju.

"Ērcēm nav vajadzīgas ne pases, ne vīzas, lai šķērsotu kādas rajonu vai pagastu teritorijas. Tieši tāpēc vislabāk būtu, ja bērnus potētu visā valsts teritorijā," Neatkarīgajai sacīja Madonas slimnīcas medicīniskā direktore un infektoloģe Astrīda Svilāne.

Maija nogalē Madonas slimnīcā nogādāts jau otrais ērču upuris šogad – kāda sieviete, kas pret ērču encefalītu nebija potējusies: "Paciente atrodas neiroloģijas nodaļā, viņai ir drudža forma, bet tas nav pats smagākais gadījums," sacīja A. Svilāne. "Cilvēki parasti par potēšanos nedomā, uzskatot, ka viņus tas neskars. Taču pret bērnu veselību ir dažāda attieksme – ir pieaugušie, kuri par bērniem rūpējas un dažkārt varbūt pat potē par daudz, taču ir arī tādi, kas nopērk viņiem datorus, taču par veselību aizmirst," sacīja infektoloģe.

Viņa informēja, ka Madonas slimnīcā šogad pēc ērces piesūkšanās pārbaudīties nākuši jau vairāki bērni un ka esot aizdomas, ka viens no bērniem esot inficēts. "Bezmaksas potes būtu ļoti vajadzīgas. Varbūt tās nepasargā simtprocentīgi visos gadījumos, tomēr labāk, ka tās ir.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu