MADEKKI saņem pirmo sūdzību par dzemdībām mājās (33)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Medicīniskās aprūpes un darbspēju kvalitātes kontroles inspekcijā (MADEKKI) saņemta pirmā sūdzība par dzemdībām mājās - kāda sieviete pēc gandrīz 40 stundu ilgiem pūliņiem laist pasaulē bērniņu vecmātes uzraudzībā pašas mājās nogādāta slimnīcā, kur viņai konstatētas smagas komplikācijas, šodien raksta laikraksts "Diena".

Lai arī sūdzībā tas neesot minēts, spriežot pēc citiem dokumentiem, sarežģījumi, kas radušies mājas dzemdību laikā, bērniņam nav kaitējuši - viņš piedzimis vesels, laikrakstam stāstījusi MADEKKI vadītāja Aija Mežsarga.

MADEKKI ārstiem ekspertiem būs jānoskaidro, vai dzemdētājas aprūpe notikusi atbilstoši kvalitātes prasībām un vai vēršanās pēc palīdzības stacionārā nav novilcināta, norādījusi Mežsarga.

Sūdzību nav iesniegusi paciente pati, bet gan trešā persona - slimnīca, kurā sieviete tika nogādāta.

"Acīmredzot slimnīca neatbalsta mājas dzemdības," pauda Mežsarga. Viņa pati strādājusi darba grupā, kas vētīja mājdzemdību riskus un pozitīvos aspektus, un bijusi pret to atļaušanu. Galvenie pretargumenti - daudz dzemdību notiek ar sarežģījumiem, kurus grūtniecības laikā nav iespējams prognozēt.

"Ir dzirdēts par tādu nostāju, ka slimnīcas nepieņemšot mājdzemdētājas, pat ja viņām to vajadzēšot," laikrakstam sacījusi pacientu tiesību juriste Solvita Olsena, kura pārstāv pretējo viedokli, proti, ka dzemdības mājās nedrīkst aizliegt, jo ierastā vide uz jaundzimušo un māti iedarbojas pozitīvi.

Tas ir tikai viens gadījums, turklāt vēl nav izmeklēts, tāpēc tas nav iemesls, lai atgrieztos pie strīdiem par mājas dzemdību drošību, uzskata Olsena. "Dzemdniecība un ķirurģija ir divas medicīnas nozares, kas saistītas ar ļoti augstu risku," norāda speciāliste.

No pērn MADEKKI kopumā saņemtajiem 1224 iesniegumiem un sūdzībām par dzemdniecību un ginekoloģiju gan bijis salīdzinoši nedaudz - 34.

Pēc ilgstošas diskusijas sabiedrībā un profesionāļu vidū pērn septembrī Saeima grozīja Seksuālās un reproduktīvās veselības likumu, nosakot, ka sievietēm ir tiesības izvēlēties, dzemdēt veselības aprūpes iestādē vai mājās, iepriekš konsultējoties pie speciālista un novērtējot varbūtējos sarežģījumus.

Veselības ministrija (VM) sagatavojusi arī ar likumu saistītus noteikumus par dzemdību palīdzības sniegšanas kārtību. Tuvākajā laikā tie varētu tikt izskatīti valdībā, laikrakstam sacījusi VM pārstāve Zaiga Barvida.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu