Pēc gripas potes jāiet uz aptieku. Un divreiz... (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kompensējamo zāļu sarakstā 15. novembrī stājās spēkā izmaiņas, lai mazi bērni un gados veci un slimi cilvēki pretgripas vakcīnas varētu iegūt uz pusi lētāk. Taču pagaidām šo vakcīnu aptiekā nopirkt nevar – tā vispirms jāpasūta. Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska šo sistēmu sauc par nepārdomātu.

Veselības ministrija iecerējusi šādu kārtību – lai cilvēks, kam pienākas par 50% lētāka vakcīna, aptiekā iegādātos pretgripas vakcīnu, viņam pie ģimenes ārsta jāsaņem īpašā recepte, uz kādas izraksta kompensējamos medikamentus. Kad vakcīna nopirkta, atkal jādodas pie ģimenes ārsta vai kādas citas ārstniecības personas, lai potētos.

Taču farmācijas speciālisti brīnās par Veselības ministrijas ierēdņu vieglprātību, ļaujot pašiem iedzīvotājiem "staigāt apkārt ar vakcīnu iepirkumu tašā" – ar medikamentu, ko paši mediķi glabā un pārnēsā tikai aukstumsomā un istabas temperatūrā cenšas neturēt ne mirkli. "Jāatceras, ka vakcīnai ir nepieciešams īpašs uzglabāšanas režīms, tādēļ nav ieteicams pēc tās iegādes kavēties ar vakcinācijas veikšanu." Tā paziņojumā presei raksta Veselības ministrija, neminot ne uzglabāšanas temperatūru (vakcīna jāuzglabā 3 – 8 grādu temperatūrā), ne arī, vai un cik ilgi to var glabāt istabas temperatūrā.

Vakcīna jāpasūta

"Pretgripas vakcīnu pārdošanā nav. Arī apmeklētāji ar ģimenes ārsta izrakstītu recepti vakcīnas iegādei pagaidām nav nākuši," pastāstīja Kamēlijas aptiekas darbiniece Baiba Bogomolova, piebilstot, ka aptiekas tirgoto preču klāstā pretgripas vakcīnu nekad nav bijis, jo tām ir pārāk īss derīguma termiņš. Arī piezvanot uz citām aptiekām, izrādījās, ka pretgripas vakcīnas tur velti meklēt.

Linezera slimnīcā esošās aptiekas "Sentor" vadītāja Gunita Skuja paskaidroja: lai gan pretgripas vakcīnas šobrīd aptiekā neesot, to iespējams pasūtīt un tajā pašā dienā atnākt tai pakaļ. "Šāda vakcīnu kompensācijas un iegādes kārtība pagaidām ir jaunums, tādēļ grūti prognozēt, cik liels būs pieprasījums," viņa teic. Pagaidām arī šajā aptiekā neviens pircējs vēl nav vēlējies iegādāties vakcīnu par puscenu.

"Zāļu lieltirgotavās pretgripas vakcīnas ir pietiekamā daudzumā. Pasūtīsim, tiklīdz būs pieprasījums," informēja Ogres centrālās aptiekas vadītājas vietniece Anita Ozoliņa.

Latvijas Farmaceitu biedrības prezidents Aigars Eniņš pretgripas vakcīnu trūkumu aptiekās skaidro ar to, ka aptiekāri vēl nav pieraduši pie jaunās kārtības. "Domāju, ka situācija drīzumā uzlabosies un vakcīnas aptiekās būs," viņš prognozē.

"Kuldīgas ģimenes ārstu rīcībā jau ir jaunās gripas vakcīnas, un mēs vakcinējam savus pacientus," teica Kuldīgas ģimenes ārste R. Eglīte. Pagaidām gan potēšana notiek par pilnu maksu, jo neviens pacients, kam vakcīna pienāktos ar atlaidi, pie ģimenes ārstes vēl nav vērsies.

Savukārt Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja un Balvu ģimenes ārste Līga Kozlovska teica, ka ģimenes ārsti atturoties izrakstīt pacientiem pretgripas vakcīnas receptes ar 50% atlaidi, jo trūkstot informācijas par vakcinācijas kārtību. Lielāku skaidrību ārsti cer gūt ģimenes ārstu konferencē, kas notiks sestdien, 25. novembrī.

Jaunā kārtība neērta pacientam

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pretgripas vakcīnas 50% apmērā valsts apmaksās bērniem no sešu mēnešu līdz divu gadu vecumam, pieaugušajiem virs 65 gadiem, pacientiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu, vielmaiņas un nieru slimībām, pacientiem ar imūndeficīta sindromu, pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvo terapiju, un pacientiem līdz 18 gadu vecumam, kuri ilgstoši saņem terapiju ar acetilsalicilskābi jeb aspirīnu.

Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktors Juris Bundulis skaidro, ka pretgripas vakcīnas varēs iegādāties tāpat kā jebkuru kompensējamu medikamentu. Taču tie pacienti, kuri nevēlēsies mērot ceļu pie ģimenes ārsta pēc receptes, pēc tam uz aptieku pēc vakcīnas un atpakaļ pie ārsta, lai vakcinētos, izņēmuma kārtā varēšot pie sava ģimenes ārsta gripas poti par puscenu saņemt uzreiz. Ģimenes ārstam būs aptiekā jāpasūta vakcīnas, par kurām pacients uz vietas samaksās ārstam pusi no vakcīnas cenas, bet pēc tam ārsts nogādās aptiekai īpašās receptes un norēķināsies par izlietotajām vakcīnām.

Tādas ir ierēdņu teorētiskās versijas, taču ģimenes ārsti par jauno vakcinācijas kārtību nav sajūsmā un pagaidām atturas izrakstīt īpašās receptes vai izlikt naudu, lai iegādātos pretgripas vakcīnas arī tiem pacientiem, kam tās pienākas ar 50% atlaidi. Ģimenes ārsti baidās palikt "mīnusā", jo kompensējamo zāļu saraksts ir paplašināts, bet šim nolūkam atvēlētā nauda gan ne.

Ar gripas vakcīnu iepirkumu somā…

"Vakcīnas jāuzglabā 3-8 grādu temperatūrā, tāpēc pēc iegādes to pārvietošanai jaizmanto aukstumsoma," iesaka Vakcinācijas dienesta ārste Simona Saukuma. Viņa uzsver, ka augstākā vai zemākā temperatūrā preparāta iedarbība vairs netiek grantēta: "Protams, ja āra temperatūra atbilst vakcīnas ražotāja noteiktajai, nekas ļauns neatgadīsies laikā, kamēr no aptiekas nonāksiet pie speciālista, kurš jūs sapotēs." Ja tomēr tajā pašā dienā neizdodas veikt šo procedūru, tad mājas apstākļos ledusskapis esot piemērotākā vieta vakcīnas uzglabāšanai.

Tomēr citi aptaujātie ģimenes ārsti, kuri vēlējās palikt anonīmi, šo ieceri, ka katrs pats var nopirkt vakcīnu un nēsāt apkārt, uzskata par absurdu – jo pašu ģimenes ārstu prakses pat nesertificējot, ja tām neesot atbilstoši apstākļi, kur glabāt medikamentus (tajā skaitā aukstumsomas, kurās pārnēsāt aptiekās iegādātās vakcīnas).

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu