Oranžo parlamentu vadīs Kučinskis (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Valsts un partijas interešu vārdā par Tautas partijas (TP) frakcijas vadītāju ievēlēts kādreizējais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis." Tieši šādiem vārdiem presei nesen izteicās iepriekšējā sasaukuma TP frakcijas vadītājs Jānis Lagzdiņš.

Kas ir šīs mistiskās "valsts un partijas intereses", un kā tās izprast? Droši vien par Kučinska galveno panākumu var uzskatīt to, ka viņš, ilgstoši būdams gan pašvaldības, gan parlamenta deputāts, gan valdības ministrs, ir spējis savu mundieri valkāt godam un nav sašmucējies dažādu veidu apšaubāmos darījumos. Pat portāla delfi.lv komentāros par Kučinski absolūtā vairumā gadījumu var lasīt atzinīgus vārdus. Ja ņem vērā, ka tā sauktā "delfu punlika" savos komentāros nekad neskopojas ar pārmetumiem un lamām jebkura ranga amatpersonām, tad šis ir visai ievērojams fakts.

Lūk, tikai dažas atsauksmes ziņai, ka Kučinskis ievēlēts par parlamenta TP frakcijas vadītāju:

sermulins: "Ak, Mārītis? Feins puika. No tiem oranžo listē, kas nav raduši Mākoņandrim mutē skatīties (no Valmieras tur visi tādi). Pirms vēlēšanām atļāvās pateikt šo to pretī partijas strūklai..."

letis: "Goda vīrs — tas ir fakts, ne kapeiku nav ņēmis un arī neņems! Turies un nepadodies, Māri!!!"

Iepriekšējā valdībā Kučinskim bija ne jau tas pateicīgākais amats. Būt par pašvaldību lietu ministru nav patīkama lieta, jo viņam pastāvīgi jāsamēro valsts un pašvaldību intereses — vienlaikus jāaizstāv gan valsts, gan vietvaras. Tajā pašā laikā viņš vadīja institūciju, kura jau gadiem nespēj "izstrēbt" reģionālās reformas "putru" un valsts iedzīvotājiem pastāvīgi liek dzīvot neziņā, kāds būs viņu dzimtās pilsētas vai miesta liktenis.

Esot ministra amatā, Kučinskis noteikti ir ieguvis novērtējamas diplomāta spējas, kas lieti noderēs arī, vadot koalīcijas lielākās partijas frakciju parlamentā. Jau šīs Saeimas laikā Kučinskis vairākkārt izteicies par jautājumiem, kas aktualizēti sabiedrībā, un vienmēr skaidri paudis savu nostāju. Piemēram, viņš ir pret papildu brīvdienu piešķiršanu gadījumos, ja oficiālās valsts svinamās dienas iekrīt brīvdienās.

Kučinskis tāpat "respektē prezidentes viedokli" un neatbalsta Saeimā kārtējo reizi izskatīt likumprojektu, kas pieprasa čekas maisu publiskošanu. Viņš arī paspējis izteikt atzinīgus vārdus par jauno koalīcijas partneri TB/LNNK: "TB/LNNK ir kļuvusi pragmatiskāka. Valdības deklarācijā no tēvzemiešu puses netika ieviests nekas radikāls. Tāpēc nekādu traucējumu nav."

Tas, ka Kučinskis kļuvis par Saeimas TP frakcijas priekšsēdētāju, liecina par to, ka valdošās koalīcijas lielākā partija par savu "parlamenta tribūnu" ir izvēlējusies politiķi, kurš vienlaikus spēj respektēt visas ieinteresētās puses un vienlaikus arī nodrošināt stabilitāti.

***

FAKTI

Māris Kučinskis Dzimis 1961. gada 28. novembrī. Dzīvesvieta: Valmiera. Šķīries.

1980. — beidzis Valmieras 4. vidusskolu; 1988. — beidzis LVU Ekonomikas fakultāti (rūpniecības plānošana); 1994. — ievēlēts par Valmieras pilsētas domes deputātu; 1996.07. — ievēlēts par Valmieras domes priekšsēdētāju; 1998.02. — viens no TP Valmieras atbalsta grupas dibinātājiem; 1998.10. — kandidējis 7. Saeimas vēlēšanās no TP saraksta; 1999.08. — ievēlēts par Valmieras rajona padomes priekšsēdētāju; apvienoja gan pilsētas domes, gan rajona padomes priekšsēdētāja amatu; 2000.05. — atteicies uz laiku pildīt Saeimas deputāta pienākumus, kamēr no TP ievēlētie deputāti ieņem ministru amatus; 2001.03. — kandidējis Valmieras rajona Valmieras pagasta padomes vēlēšanās TP sarakstā; 2001.03. — ievēlēts par Valmieras domes priekšsēdētāju; 2002.10. — kandidējis 8. Saeimas vēlēšanās no TP saraksta; 2003.01. — apstiprināts par 8. Saeimas deputātu (Andra Šķēles vietā, kurš nolika deputāta mandātu); 2004.12. — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigara Kalvīša valdībā; 2006.10. — kandidējis vēlēšanās un ievēlēts 9. Saeimā no TP saraksta.

***

Kā tu raksturo savu darbu? Iespēja panākt iespēju izdarīt ko labu cilvēkiem.

Vai ir lietas, ko tu neēd? Ķirbji.

Kas, tavuprāt, ir laba atpūta? Neko nedarīt.

Vai tu smēķē? Smēķēju 25 gadus, apmēram 20 cigarešu dienā.

...un kā ar grādīgajiem? Dažreiz: alus vai stiprie dzērieni (bet ne kopā).

Tev ir bail no... No augstuma, bet var saņemties.

(No Māra Kučinska dalībnieka anketas TV realitātes šovam Ekspedīcija — Tālavas mantinieki 2004. gada oktobrī.).

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu