"Zaļais miers" tuvojas Rīgai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO samits nāk komplektā ar tradicionālo "asti" - "Greenpeace" pārstāvji jau 27. novembrī plāno ierasties Rīgā. Lai arī par starptautiskās vides aizstāvju organizācijas mērķiem un iecerēm Latvijā ziņas ir skopas, visticamāk, "zaļie" aktīvisti vērsīs uzmanību uz kodolieroču problēmu, jo tā ir viena no "Greenpeace" prioritātēm un vistiešākajā mērā saistīta ar NATO darbību.

Uz gaidāmo NATO sanāksmi varētu ierasties līdz 50 starptautiskās organizācijas "Greenpeace" vides aktīvistu, informē Rīgas Galvenās policijas pārvalde. Taču kolorītus protestus, piemēram, beigtu vali, ko "Greenpeace" novietoja pie Japānas vēstniecības Berlīnē, diez vai sagaidīt. Organizācijas pārstāvji nevēloties veikt nekādas akcijas, bet gribot paust savu viedokli NATO sanāksmes dalībniekiem un žurnālistiem.

"Greenpeace" kuģis "Arctic Sunrise", kas agrāk kalpojis kā roņu medību traleris, ieradīsies kādā no Latvijas ostām, visticamāk, Rīgas pasažieru ostā. Oficiāla protesta akcija Rīgas domē gan nav pieteikta.

Līdz šim "Greenpeace" nav īpaši izvērties ar aktivitātēm tieši Latvijā. Vienīgā akcija notika šā gada oktobrī, kad Rīgā viesojās organizācijas pārstāvji ar ledlauzi "Arctic Sunrise". Kopā ar Latvijas kolēģiem tika organizēta akcija "Nežēlīgi nopietni", kuras mērķis bija vērst politiķu un sabiedrības uzmanību uz pietiekami nepārbaudītu un kaitīgu rūpnieciski ražoto ķīmisko vielu nelabvēlīgo ietekmi uz vidi un cilvēku veselību.

Starptautiskās organizācijas "Greenpeace" sadarbības partneri Latvijā ir Vides aizsardzības klubs (VAK). Arvīds Ulme, VAK prezidents, stāsta, ka "Greenpeace" ierašanās Latvijā ir apsveicama, tomēr VAK nekādi neiesaistīsies protesta akcijās, jo esot pārāk rūgta pieredze ar citiem gadījumiem. ""Greenpeace", iespējams, neapzinās, ka atšķirībā no citām valstīm Latvijā varētu saskarties ar vulgāru drošības instanču pretreakciju," uzskata VAK prezidents. Bēdīgs piemērs bijis karalienes Elizabetes vizītes laikā, kad likumsargi pie Lielbritānijas vēstniecības aizturēja lāča kostīmā ģērbušos jaunieti un vēl vienu vides aizstāvi, kuri miermīlīgā akcijā protestēja pret Kanādas melno lāču ādu izmantošanu britu karaliskās gvardes cepurēm.

VAK un "Greenpeace" pirms pāris gadiem sadarbojušies, lai cīnītos pret zvejas kuģiem, kas pa okeāna dzelmi velk milzīgus tīklus, tādējādi iznīcinot ekosistēmu. "Mūsu mērķis bija panākt, lai vismaz kuģi, kas peld zem Eiropas valstu karogiem, šādi nebojātu okeāna dzelmi, bet šobrīd viss vēl joprojām ir procesā," sadarbību atceras A. Ulme.

***

PRET NATO

2004. gada NATO samitā Stambulā "Greenpeace" aktīvisti pie tilta, kas šķērso Bosfora jūras šaurumu un atdala Eiropu no Āzijas, piekarināja 30 metru garu plakātu, uz kura bija attēlota miera dūja ar kodolraķeti knābī. Protestētāju paziņojumā bija uzsvērta pretruna: NATO mērķis ir "saglabāt mieru", piedraudot ar kodolieroču lietošanu.

***

Interesanti

Kāpēc kuģi?

Organizācijas "Greenpeace" kuģošanas aizsākumi meklējami 1971. gadā, kad nelielai domubiedru grupai, nevardarbīgi protestējot pret ASV kodolizmēģinājumiem Aļaskā, vajadzēja kuģi, lai piekļūtu notikuma vietai. No nelielās grupas laika gaitā radās starptautiska organizācija, bet kuģis kā efektīvs instruments tiek aktīvi izmantots vēl joprojām.

Mūsdienās "Greenpeace" pieder trīs kuģi - flagmanis "Rainbow Warrior", ledlauzis "Arctic Sunrise", kas samita laikā sola viesoties Rīgā, un jaunākais kuģis "Esperanza".

Kuģošana "Greenpeace" aktīvistiem ļauj ceļot uz attālām vietām, ar liecībām un pētījumiem pierādīt dabas apdraudējumu un nevardarbīgi un tieši rīkoties pret tiem, kas piesārņo okeānus, upes, augsni, gaisu, barības ķēdi un noposta trauslo ekosistēmu.

***

Fakti

"Greenpeace" pēdējā laika aktivitātes Latvijā un Baltijas jūras reģionā

- 9. oktobrī "Greenpeace" ieradās Latvijā ar savu kuģi "Arctic Sunrise", uz kura vides ministrs Raimonds Vējonis parakstīja organizācijas ierosināto "Aizstāšanas deklarāciju". Tā pieprasa visās iespējamās darbībās bīstamo ķīmisko vielu vietā izmantot mazāk kaitīgos aizstājējus.

- "Greenpeace" kopā ar organizācijām "Zemes draugi" un "Pasaules dabas fonds" veica akciju "Nežēlīgi nopietni", kuras laikā četriem sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem tika pārbaudīts asins sastāvs un konstatētas kaitīgas ķīmiskās vielas.

- 11. novembrī "Greenpeace" ledlauzis "Arctic Sunrise" Baltijas jūrā aizturēja un inspicēja kādu kravas kuģi, kas ar lielu ģenētiski modificētās sojas kravu bijis ceļā uz Sanktpēterburgu. Organizācijas aktīvisti pieķēdējās pie kravas tilpnes un pieprasīja izbeigt modificētas sojas ievešanu Krievijā, krietni saniknojot pārvadātāju kompāniju.

- Oktobra sākumā "Greenpeace" Igaunijas Paldiski ostā bloķēja Panamas tankkuģi "Probo Koala", kas septembrī izraisīja nāvējošu piesārņojumu Kotdivuārā, raksta "Postimees".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu