Atklāj pārkāpumus medikamentu centralizētajos iepirkumos (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kontrole (VK) atklājusi pārkāpumus medikamentu centralizētajos iepirkumos, informēja valsts kontroliera padomniece Līva Ulmane. VK revīzijā par centralizēti iepērkamajiem medikamentiem apšaubīta gandrīz 300 000 latu valsts budžeta līdzekļu pieprasījuma pamatotība un vairāk nekā 100 000 latu izlietojums.

Revīzijā pārbaudīta Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) darbība, nodrošinot centralizēti iepirkto medikamentu plānošanu, organizēšanu un kontroli, kā arī valsts obligātās veselības apdrošināšanas finanšu līdzekļu administrēšanu no 2005.gada 1.janvāra līdz šā gada 1.aprīlim.

Šajā laika posmā aplūkota arī Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) darbība, nodrošinot centralizēti iepirkto vakcīnu plānošanu, uzglabāšanu un sadali. Revīzijā ietverta arī Veselības ministrijas (VM) darbība, plānojot valsts finansēto miljons latu vērto pretgripas vakcināciju 2005./2006.gada sezonā, un VOAVA darbība, administrējot vakcinācijai piešķirtos līdzekļus.

VK konstatējusi, ka nepilnības normatīvajos aktos kavē efektīvu centralizēti iepirkto medikamentu plānošanu, iepirkšanas organizēšanu un kontroli, jo ne visām medikamentu grupām noteikta kārtība, kādā iestādēm plānot ārstniecības līdzekļu daudzumus.

Plānojot nepieciešamo vakcīnu daudzumu, SVA nav izvērtējusi vakcīnu krājumus noliktavā, radot risku, ka iepirkumam var izlietot nepamatoti daudz budžeta līdzekļu, norāda VK.

Iegādājoties vakcīnas, kuras fasētas pa 10-15 devām vienā flakonā, liela daļa iestāžu tās nevar pilnībā izlietot ierobežotā lietošanas termiņa dēļ, tā 2005.gadā norakstītas daļēji izlietotas vakcīnas gandrīz par 70 000 latu, kas ir vairāk nekā 4% no budžetā piešķirtā finansējuma vakcīnu iegādei, piebilst VK.

Trūkumi konstatēti arī VM veiktajā pretgripas vakcinācijas plānošanā. Lai gan par valsts budžeta līdzekļiem iepirkto vakcīnu izlietojums sasniedz 99,35%, tomēr vakcinēto personu loks neatbilst sākotnēji plānotajam, liecina revīzijas rezultāti.

Ministru kabineta rīkojumā sākotnēji noteikts, ka gripas pandēmijas gadījumā par valsts budžeta līdzekļiem tiks vakcinētas personas, kas jaunākas par septiņiem gadiem un vecākas par 65 gadiem, kā arī prioritārās grupas, piemēram, ārsti, ugunsdzēsēji, policisti, informē VK.

Lai īstenotu šo mērķi, iepirkti 245 000 vakcīnu, lai gan sākotnēji plānots iepirkt par 120 000 mazāk, līdz ar to paplašināts vakcinējamo skaits un palielināti budžeta izdevumi.

VK uzsver, ka vakcīnas devas plānotas neprecīzi, jo, lai izmantotu iepirktās vakcīnas, divas reizes pagarināts vakcinācijas termiņš un par 90 000 palielināts vakcinējamo personu loks. Revīzijā konstatēts, ka SVA izsniegusi pretgripas vakcīnas arī pēc normatīvajā aktā noteiktā vakcinācijas beigu termiņa. Pretgripas vakcinācijas laikā netika izlietota 1521 pretgripas vakcīnu deva.

VM par gandrīz 300 000 latu nepamatoti palielinājusi arī budžeta līdzekļu pieprasījumu vakcinācijai, jo ministrijas plānotais finansējums šā pakalpojuma segšanai neatbilst normatīvajos aktos noteiktajiem tarifiem, norāda VK.

Revīzijā konstatēts, ka nav pietiekami kontroles pasākumi, kas novērstu iespējamos krāpšanās gadījumus vakcinācijas iestādēs. Konstatēta SVA un VOAVA uzskaites datu par pretgripas vakcīnu izlietojumu nesakritība par gandrīz 16 000 vakcīnu jeb vairāk nekā 40 000 latu.

Nav arī personificējami 7,5% vakcinēto personu datu, līdz ar to pastāv risks, ka ārstniecības iestādes var norādīt nepatiesu vakcinējamo personu skaitu un saņemt samaksu par pakalpojumu, uzsver VK.

Revīzijas ziņojums un ieteikumu ieviešanas laika grafiks nosūtīts VM, VOAVA un SVA.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu