SC aicina ieviest mažoritāro vēlēšanu sistēmu (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Politisko organizāciju (partiju) apvienības "Saskaņas centrs" frakcija nosūtījusi Valsts prezidentei, Ministru prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, Augstākās tiesas priekšsēdētājam, CVK priekšsēdētājam un Saeimas frakcijām vēstuli ar lūgumu iepazīties ar frakcijas sagatavotajiem likumprojektiem "Saeimas vēlēšanu likums" un "Saeimas deputāta atsaukšanas kārtība".

Viens no galvenajiem pašreizējās politiskās krīzes valstī cēloņiem ir Satversmē noteiktās proporcionālās vēlēšanu sistēmas neatbilstība pašreizējam valsts politiskā brieduma līmenim. Proporcionālā vēlēšanu sistēma Latvijā nenodrošina sabiedrībai iespējas kontrolēt politiķus, deputātus un valdības locekļus, kuri arvien tālāk atraujas no tautas un nokļūst pilnīgā finansiālā atkarībā no atsevišķiem finanšu grupējumiem un personām.

Šī negatīvā tendence savu kulmināciju ir sasniegusi šobrīd, kad vienlaikus ir iestājusies gan valdības, gan Saeimas politiskā krīze.

Politisko organizāciju (partiju) apvienības "Saskaņas centrs" frakcija uzskata, ka situācijas labošanai ir nepieciešami radikāli soļi, tai skaitā vēlēšanu sistēmas maiņa no proporcionālās uz mažoritāro. Mūsu politiķi un politiskā kultūra kopumā vēl nav izaugusi līdz proporcionālajai vēlēšanu sistēmai. Deputāts neidentificē vēlētājus, kuri viņu ievēlējuši, un vēlētāji nespēj atrast deputātu(-s), kuri personiski būtu atbildīgi viņu priekšā. Arvien vairāk pastiprinās vēlētāju vilšanās par vēlēšanu rezultātiem – mēs taču balsojām par vieniem deputātiem no partiju saraksta, bet mūsu vēlēšanu apgabalā no šā saraksta ievēlēti pavisam citi deputāti, kurus es nepazīstu un neatbalstu. Nav kam paprasīt personīgu atbildību par nepildītiem priekšvēlēšanu solījumiem. Vārdiem "deputātu politiskā atbildība" nav nekāda praktiska seguma. Politiskie procesi valstī kļūst pavisam necaurspīdīgi - liekas, ka deputātu – manekenu rokas aiz kulisēm rausta kādi nezināmi režisori. Deputātu personīgās atbildības par savu rīcību vietā ir stājusies deputātu kolektīvā bezatbildība un acīmredzama liekulība – domu, vārdu un darbu nesakritība. Un šo sistēmu nav iespējams lauzt, jo vēlētāju rokās nav attiecīgu iedarbības un kontroles mehānismu. Saeima zaudē savu lomu un seju un pārvēršas par balsošanas mašīnu partiju līderu un valdības rokās, jo deputātiem nav pienākuma domāt par savu vēlētāju, bet gan par partijas finansētāju interesēm.

Lauzt šo izveidoto oligarhisko sistēmu var vienīgi padarot deputātus personīgi atbildīgus noteiktu vēlētāju priekšā un atbrīvojot viņus no finansiālās un citas atkarības no finanšu grupām un no citām ar iedzīvotāju vajadzībām nesaistītām interesēm.

Šis mērķis ir sasniedzams, mainot pašreiz izmantoto proporcionālo vēlēšanu sistēmu uz mažoritāro vēlēšanu sistēmu, tas ir – mainot sistēmu, kā vēlētāju balsis tiek pārvērstas deputātu mandātos.

Šim mērķim Politisko organizāciju (partiju) apvienības "Saskaņas centrs" frakcija ir sagatavojusi jaunu Saeimas vēlēšanu likuma redakciju.

Mažoritārā vēlēšanu sistēma atļauj arī organizēt vēlētāju negatīvo balsojumu – Saeimas deputāta atsaukšanu, kas nav iespējams, īstenojot proporcionālo vēlēšanu sistēmu.

Šim mērķim Politisko organizāciju (partiju) apvienības "Saskaņas centrs" frakcija ir izstrādājusi jaunu likumprojektu "Saeimas deputāta atsaukšanas kārtība".

Saeimas deputātu varēs ierosināt atsaukt un atsaukt tikai tajā vēlēšanu apgabalā reģistrētie vēlētāji, kurā atsaucamais deputāts ievēlēts. Atsaukšanas ierosināšanai nepieciešami 1/3 attiecīgajā vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju notariāli apliecināti paraksti, kuri piedalījās pēdējās Saeimas vēlēšanās. Ņemot vērā, ka Latvijā varētu būt 100 vēlēšanu apgabali un pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījās 907 tūkstoši vēlētāju, deputāta atsaukšanas ierosināšanai būtu nepieciešami apmēram 3000 attiecīgā vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju paraksti, kas ir sasniedzams skaitlis.

Likumā nav norādīti iespējamie deputāta atsaukšanas pamati, kas ļauj vēlētājiem vērtēt deputāta darbību plašā diapazonā – gan priekšvēlēšanu solījumu izpildi, gan darbības aktivitāti, gan morālās īpašības.

Frakcija uzskata, ka šie jaunie likumprojekti ļautu ievērojami palielināt vēlētāju aktivitāti un lomu valsts politikas veidošanā un būtiski disciplinētu ievēlētos deputātus, kuriem būtu tikai viens uzdevums – kalpot savu vēlētāju interesēm. Frakcija cer, ka šie likumprojekti varētu būt sākums plašām sabiedrības diskusijām par deputāta un vēlētāja attiecībām un līdzekļiem, kā uzlabot un nostiprināt šīs atgriezeniskās saites.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu