Valsts iestāžu darbinieki šodien piketēja pie Ministru kabineta papildināta plkst. 12:00 (424)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst.11.00 sākās Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības (LVPUFDA) rīkotais pikets pie Ministru kabineta, lai cīnītos pret darba algu samazinājumu zemāk atalgotajiem ierēdņiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, Nodarbinātības Valsts aģentūrā un Valsts ieņēmumu dienestā.

Pie valdības ēkas bija pulcējušies nedaudz vairāk nekā 100 Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības pārstāvju.

Piketētāji prasīja nesamazināt viņiem algas, uzsverot, ka viņu darba apjoms ir palielinājies pat divas reizes, bet alga no gada sākuma atsevišķiem darbiniekiem samazinājusies pat par 50%.

Piketētāji turēja rokās melnus balonus, kuri simbolizējot valdības nāvi, kā arī tumšo ekonomisko krīzi Latvijā.

Piketētājiem rokās bija plakāti ar saukļiem: "Savilkt jostas ap resnajiem vēderiem!", "Kamēr deputāti stiepj rokas, mēs atstiepjam kājas", "Paēdušam klientam paēdušu inspektoru!", "Arī es gribu nopelnīt normālu pensiju", kā arī plakāti, kur pat ir aprēķinātas darbinieku algas, piemēram, kāda piketa dalībniece tur rokās plakātu, uz kura rakstīts, ka pēc algas samazinājuma "uz rokas" viņa saņems nedaudz vairāk nekā 225 latus iepriekšējo 340 latu vietā.

Pie valdības ēkas esošajiem piketētājiem neiznāca ne Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), ne piketētāju aicinātais labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), tomēr Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons uzskata, ka šīs dienas akcija ir izdevusies.

Ap plkst. 12.00 Piketētāji sāka lēnām izklīst, un Jirgensons uzskata, ka plānotais ir panākts, jo cilvēki ir pauduši savu protestu valdības lēmumiem, kā arī valdībā ir iesniegtas piketētāju prasības.

Jau ziņojām, ka šajās iestādēs plānotais darba samaksas samazinājums paredzēts 20 procentu apmērā, kas jau praktiski ir puse, salīdzinot ar darbinieku ienākumiem pagājušajā gadā.

Visas trīs iestādes vairs nestrādā piektdienās, un arī 24.jūlijs ir savā ziņā piespiedu brīvdiena.

"Tajā pašā laikā darba apjoms šajās iestādēs ir palielinājies divas reizes. Nav saprotams, kāpēc Valsts iestāžu darbinieku darbs, administrējot un apkalpojot Valsts budžetu un sociālo budžetu, nav Latvijas valsts prioritāte," teikts arodbiedrības izplatītajā paziņojumā.

Arodbiedrības pārstāvji arī norāda, ka turpmāka darbinieku skaita samazināšana novedīs pie Valsts noteikto termiņu neievērošanas, kas savukārt vairos sociālo spriedzi sabiedrībā.

Piketa dalībnieki pieprasa vēlreiz izskatīt šo iestāžu finansējumu, īpaši zemāk atalgoto, un varbūt nedaudz mazāk miljonu izmest "Melnajā caurumā" (PAREX bankā), bet pienācīgi samaksāt tiem, kas godīgi strādā Latvijas labā.

LVPUFDA priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons pastāstīja, ka piketam pieteikti 100 dalībnieki, taču aicināts piedalīties tajā ikviens, kas vēlas paust savu attieksmi pret valsts veikto darbinieku diskreditēšanu. "Es, protams, neceru, bet būtu tikai normāli ja piketa dalībniekus uzrunātu Ministru prezidents V. Dombrovskis. Mūsu prasības būs noformulētas, un mēs tās piketa sākumā iesniegsim Ministru kabinetā," teica A. Jirgensons.

Komentāri (424)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu