KNAB: Zatlers savā ārsta praksē ticis nodarbināts bez darba līguma (70)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), pārbaudot Valsts prezidenta Valda Zatlera kādreizējo darbību veselības aprūpes nozarē, secinājis, ka likums nav ticis pārkāpts.

KNAB analizēja Zatlera kā Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) valdes priekšsēdētāja atalgojuma noteikšanu, kā arī pārbaudīja, vai Zatlers nav pārkāpis likumu, paralēli sniedzot pakalpojumus "Ortopēdijas privātpraksē" medicīnas sabiedrībā "ARS".

Kā informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, pārbaudē tika secināts, ka Zatlers kā valsts amatpersona savā darbībā nav pārkāpis likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Veicot Zatlera kā valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja atalgojuma atbilstības pārbaudi normatīvo aktu prasībām, tika konstatēts, ka amatpersona ir saņēmusi atalgojumu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Savukārt, izvērtējot Zatlera sniegtos pakalpojumus "Ortopēdijas privātpraksē", tika konstatēts, ka viņš sniedza pakalpojumus kā ārsts, bet samaksu par viņa sniegtajiem pakalpojumiem saņēma viņa sieva kā individuālais komersants. Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta skaidrojumam - šāda Zatlera ārsta prakse nav bijusi pretlikumīga, skaidro KNAB.

Valsts darba inspekcija (VDI), pēc KNAB lūguma sniedzot skaidrojumu par darba līguma slēgšanu ar nodarbinātajiem darbiniekiem "Ortopēdijas privātpraksē", konstatēja, ka Zatleram par darbu nav maksāts un ar viņu nav nodibinātas darba līgumiskās attiecības Darba likuma 40.pantā reglamentētajā kartībā, proti, darbinieks tiek nodarbināts uzņēmumā pie darba devēja bez rakstveidā noslēgta darba līguma un bez atlīdzības, tādējādi darba devējam pārkāpjot darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu prasības un pieļaujot administratīvo pārkāpumu.

Ņemot vērā, ka darbinieka nodarbināšanai bez rakstiski noslēgta darba līguma līdz 2007.gada 31.maijam Lilitas Zatleres uzņēmumā "Ortopēdijas privātprakse" bija pagājis administratīvas sodīšanas termiņš, VDI neesot varējusi sākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

Kā informēja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa, Valsts prezidents ir gandarīts, ka visas pārbaudes ir noslēgušās, un respektē KNAB kā kompetentas iestādes slēdzienu.

Jau ziņojām, ka pagājušā gada vasarā tika sākta šo jautājumu izskatīšana, jo bija atklāti jauni fakti, veicot pārbaudi par Zatlera darbības atbilstību interešu konflikta novēršanas likuma normām, pieņemot no pacientiem dāvanas jeb pateicības par ārsta darbu.

Pārbaudot Zatlera darbības atbilstību interešu konflikta novēršanas likuma normām, pieņemot no pacientiem dāvanas jeb pateicības par ārsta darbu, KNAB Zatlera kā bijušā TOS valdes priekšsēdētāja un ārsta darbībā netika konstatējis koruptīvu noziedzīgu nodarījumu pazīmes.

KNAB iepriekš informēja, ka pārbaudes laikā tika saņemti paskaidrojumi no Zatlera pacientiem, kas ārstējās slimnīcā 2006. un 2007.gadā. Sniegt paskaidrojumus piekrita 377 pacienti, taču neviens no aptaujātajiem nav liecinājis, ka Zatlers pirms vai pēc veiktās operācijas ir prasījis papildu samaksu jeb naudu par operācijas veikšanu. Tādējādi Zatlera kā valsts amatpersonas un kā ārsta darbībā netika konstatētas koruptīvu noziedzīgu nodarījumu pazīmes.

Vienlaikus tika konstatēts, ka Zatlers kā ārsts no pacientiem ir saņēmis dāvanas par operācijas veikšanu.

Ņemot vērā minētos faktus, kā arī, nošķirot Zatlera kā valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja un kā ārsta darbību, secināts, ka šī pateicība ir vērtējama kā dāvanas, kas saņemtas ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas.

Izvērtējot saņemto dāvanu vērtību, konstatēts, ka neviena nepārsniedza likumā atļauto vērtību, kas bija noteikta ārpus valsts amatpersonas amata pienākumu pildīšanas pieņemamajām dāvanām, jeb vienu minimālo mēnešalgu. Pacientu sniegtā informācija liecina, ka divos gadījumos tika dāvināta nauda, citos - ziedi, saldumi, alkohols, pašu pacientu veidotie darbi. Informācija par valsts amatpersonas deklarācijā nenorādītajām dāvanām - naudu - nosūtīta pēc piekritības Valsts ieņēmumu dienestam.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu