Meitenīti nogalinājis sāls (442)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divus gadus vecās ventspilnieces nāvi, iespējams, izraisīja traģiska kļūda – meitenītes vēnā tika ievadīts fizioloģiskais šķīdums ar desmitkārt paaugstinātu nātrija hlorīda koncentrāciju.

Fizioloģiskais šķīdums pēc būtības ir sterils sālsūdens. Rīgas Stradiņa universitātes docente Aija Gulbe skaidro, ka pacientam to ievada, lai noturētu asinīs osmatisko spiedienu un novērstu organisma atūdeņošanos. Nātrija hlorīda koncentrācija – 0,9% – atbilst šo sāļu saturam asinīs. Turpretim, ja ievadītais šķīdums ir pārmērīgi sāļš, šķidrums no asins šūnām izplūst, un tās iet bojā, pārtraucot smadzeņu apgādi ar skābekli.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka policija sākusi kriminālprocesu "saistībā ar iespējamu ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, kā dēļ iestājusies bērna nāve". Gadu un 11 mēnešu vecās meitenes apdegums neesot bijis liels. Dzerot pēcpusdienas tēju, viņa apgāzusi krūzi un uzlējusi jau nedaudz padzisušo šķidrumu uz vēdera. Parādījies apsārtums, tāpēc vecāki drošības dēļ nolēmuši aizvest meitu uz slimnīcu. Šo soli viņi nožēlos visu mūžu. Ventspils slimnīcā Annu stacionēja 22. martā. Mediķi secinājuši, ka pacientes stāvoklis nav smags, un meiteni ievietoja bērnu nodaļā. Terapija šādiem gadījumiem ir visnotaļ tradicionāla – fizioloģiskais šķīdums vēnā pazaudētā šķidruma atjaunošanai ķermenī. Mātes darba kolēģe un uzticības persona Linda Prūse vietējam laikrakstam Ventas Balss stāsta, ka jau nākamajā dienā Annai vajadzēja doties mājās. Bērniņš no rīta spēlējies, ēdis mandarīnu, viņam nekas neesot kaitējis – tik vien kā sērkociņu kastītes lieluma apsārtums uz vēdera. Taču bērnu nodaļas vadītājs uz atvadām licis izpilināt vēl vienu pudeli (250 mililitru) 0,9% fizioloģiskā šķīduma. Šobrīd ir aizdomas, ka nezināmu iemeslu dēļ meitenes asinīs nonācis 10% šķīdums. To medicīnā lieto visai reti – sāļu līmeņa korekcijai organismā, kas nav bijis nepieciešams šajā situācijā.

Uzreiz pēc sistēmas ievadīšanas bērnam sākusies lēkme – vemšana, krampji, ļoti augsta ķermeņa temperatūra. Tomēr procedūra tikusi turpināta. Neraugoties uz netipisko reakciju, pirmajai pudelei sekojusi vēl otra, un sistēmas adata no meitenes vēnas esot izņemta tikai pēc tam, kad palātā ieskrējusi medicīnas māsa, saucot, ka analīzes uzrādot pārmērīgi lielu nātrija daudzumu. No Ventspils slimnīcas reanimācijas nodaļas Anna nogādāta Valsts bērnu klīniskajā slimnīcā, taču tobrīd viņas smadzenes faktiski jau bija mirušas. Ārsts, uzņemot mazo pacienti, šokā esošajai mātei teicis: "Nu ko jūs, mammīt, bērniņu bez dvēselītes atvedāt..." Vecākiem nācās pieņemt smagāko lēmumu savā mūžā, un 27. martā mazo dzīvību mākslīgi uzturošie aparāti tika izslēgti.

Ventspils slimnīcā pašlaik notiek iekšējā izmeklēšana un pārbaudi veic arī mediķu darbības kontroles organizācija MADEKKI. Slimnīca jau noliegusi aplami izvēlētas ārstēšanas vainu notikušajā – lēmums ievadīt 0,9% fizioloģisko šķīdumu bijis pareizs. Valdes priekšsēdētāja Pētera Zaķa teiktais Neatkarīgajai liecina, ka mediķiem joprojām nav īsti skaidrs vai arī viņi nevēlas atklāt, kā meitenes asinīs nonācis 10% šķīdums. Fasēšanas procesā kļūda ar etiķetēm esot faktiski neiespējama, tātad pastāv varbūtība, ka šķīdumi sajaukti traģiskas nolaidības dēļ. Kāds nav izlasījis etiķeti.

Pēc Annas nāves rūpes par patiesības noskaidrošanu un vainīgo atbildību uzņēmusies arī abu psiholoģiski sagrauto vecāku balsts – ģimenes draudzene Linda Prūse. Tieši pēc viņas iesnieguma policija sākusi izmeklēšanu. Jau tuvākajā laikā viņa plāno konsultēties ar juristu: "Es darīšu visu, lai kāds par notikušo atbildētu. Ja vainu uzgrūdīs septiņdesmit gadu vecajai sievietei, kas līmēja etiķetes, es nesamierināšos. Šai atbildībai jābūt kolektīvai." Meitenes māte ir uz nervu sabrukuma robežas, tomēr viņa piekritusi iespējai rosināt civilprasību pret slimnīcu. Draudzenei viņa teikusi: "Esmu tam gatava, lai neviens bērns vairs nemirtu."

Meitenīti ārstējušais ārsts tika atstādināts no slimnīcas bērnu nodaļas vadītāja amata – pagaidām līdz 1. maijam.

Komentāri (442)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu