Emsis sniedzis nepatiesas liecības arī par nozagtās naudas izlietošanu (60)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS) vairākkārt devis nepatiesas liecības par viņam pērn nozagtās naudas līdzekļu apmēru un saņemšanu, bet pēc naudas līdzekļu saņemšanas nepatiesi liecinājis par tās izlietošanas apstākļiem, teiks mūsu rīcībā esošajā Ģenerālprokuratūras vēstulē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis vēstulē norāda, ka Emsis ir persona, pret kuru sākts kriminālprocess, jo pastāv reāla iespēja, ka Emsis kriminālprocesā, kas tiek izmeklēts par sevišķi smagu noziegumu, un kriminālprocesā, kas tiek izmeklēts par mazāk smagiem un sevišķiem smagiem noziegumiem, būdams iepriekš brīdināts par atbildību par apzinātas nepatiesas liecība sniegšanu, vairākkārt kā liecinieks devis nepatiesas liecības.

Ģenerālprokurors informē, ka prokuratūras lietvedībā atrodas kriminālprocess, kas sākts pret noziedzīgo nodarījumu grupas objektu par noziegumiem, par kuriem atbildība paredzēta Kriminālkodeksā un Krimināllikumā.

Ģenerālprokurors informē, ka prokuratūra pieņēmusi lēmumu par kriminālprocesa sadalīšanu, sākot jaunu kriminālprocesu pret Emsi.

Emsis vairākkārt apstiprinājis, ka pērn oktobrī viņam tikuši nozagti 10 000 ASV dolāru, taču vēlāk viņš norādījis, ka tikuši nozagti 6000 dolāru. Emsis aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka, saprazdams, ka no zagļa viņš vairāk nevar atgūt kā pie zagļa atrastos 6000, viņš piekritis norādīt mazāko summu, lai lieta ātrāk nokļūst izskatīšanā tiesā.

Jau ziņots, ka Emsis nolika deputāta mandātu un atkāpās no Saeimas priekšsēdētāja amata pēc tam, kad viņš saņēma informāciju no prokuratūras par kriminālprocesa ierosināšanu.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļā izveidotās izmeklēšanas grupas lietvedībā atrodas kriminālprocess, kas sākts par Ventspils amatpersonu, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Latvijas Kriminālkodeksa 6.nodaļā - saimnieciskie noziegumi un 7.nodaļā - amatnoziegumi, kā arī par noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Krimināllikuma 19.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā un 24.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

Process sākts pēc Krimināllikuma 300.panta 2.daļas. Minētais likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Emsis apgalvoja, ka nav apzināti sniedzis nepatiesas liecības, tomēr atkāpās no amata un nolika deputāta mandātu. Vēlāk Emsis paziņoja, ka, noliekot deputāta mandātu, aiziet no aktīvās politikas, tomēr pieļāva iespēju tajā atgriezties, sakot: "Nekad nesaki nekad!"

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu