Zatlers Lietuvā piedalās svinīgajā karogu pacelšanā Daukantas laukumā (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, atbildot uz Lietuvas prezidenta Valda Adamkus ielūgumu, šodien darba vizītē apmeklējot Lietuvu, kur kopā ar Igaunijas prezidentu Hendriku Ilvesu, Polijas prezidentu Lehu Kačiņski un Adamkusu, piedalījās svinīgajā Baltijas valstu karogu pacelšanas ceremonijā Daukantas laukumā.

Piedaloties Adamkusa rīkotajās darba pusdienā četru valstu augstākās amatpersonas pārrunāja Lisabonas līguma ratifikācijas gaitu visās četrās valstīs, kā arī virkni citu aktuālu Eiropas Savienības jautājumu, informēja Prezidenta preses dienestā.

Sarunas laikā tika apspriesta Eiropas Savienības dalībvalstu spēja formulēt vienotu nostāju aktuālajā Kosovas neatkarības jautājumā. Zatlers uzsvēra, ka šis būs pirmais nopietnais pārbaudījums dalībvalstu spējai, sekojot Lisabonas līguma vadlīnijām, vienoties par saskaņotu rīcību šajā jautājumā.

Tika pārrunāti arī aktuālie enerģētiskās neatkarības jautājumi, tajā skaitā Ignalinas atomelektrostacijas projekta un, tā saucamā, "Power Bridge" savienojuma virzības gaita. Tāpat apspriestas Baltijas valstu un Polijas divpusējās un daudzpusējās sadarbības iespējas dažādās jomās.

Viesošanās laikā Lietuvā visi triju Baltijas valstu prezidenti un Polijas prezidents apmeklēja svinīgo dievkalpojumu Viļņas katedrālē, kā arī apmeklēja militāro parādi Viļņas katedrāles laukumā, kur visi četri prezidenti teica apsveikuma uzrunas klātesošajiem.

Piedaloties Lietuvas Republikas 90.gadadienas svinīgajā parādē, Zatlers uzsvēra, ka"lietuviešiem raksturīgā drosme un neatlaidība, apņēmība un noteiktība ļāva ar ieročiem rokās izcīnīt savas valsts neatkarību tālajā 1918.gadā. Līdzīgs savulaik bija arī Latvijas ceļš uz neatkarību, tāpēc šie svētki latviešiem ir īpaši tuvi un saprotami".

"Mēs esam vienīgās baltu tautas pasaulē un tas nozīmē, ka Lietuvas veiksmes un uzvaras mēs Latvijā vienmēr esam uztvēruši īpaši - gluži kā savējās," sacīja Zatlers, "arī grūtos brīžos latvieši un lietuvieši vienmēr centās būt kopā - no Saules kaujas līdz neatkarības atjaunošanai mūsu tautu Atmodas laikos."

"Arī šodien, 18 gadus pēc neatkarības atjaunošanas, mums, latviešiem un lietuviešiem, arī jābūt kopā, gan pārvarot grūtības, gan svinot svētkus. To man ir teikuši daudzi cilvēki Latvijā un arī Lietuvā. Tāpēc es kā Latvijas prezidents darīšu visu iespējamo, lai latviešiem un lietuviešiem būtu, kur satikties, lai kopā nāktu ne tikai valdības, bet visi, kas to vēlas: mākslinieki, zinātnieki, ārsti, Latvijas un Lietuvas draugi un atbalstītāji. Varbūt jau šogad mēs visi kopā varētu nosvinēt Jāņus Latvijā? Zinu, ka šo vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcija pēdējos gados atdzimst arī Lietuvā, un Latvija labprāt palīdzētu to stiprināt," piebilda Latvijas prezidents.

"Mums - latviešiem un lietuviešiem - ir vēl kāda līdzīga iezīme. Ļoti bieži Latvijā un, kā man teikuši mani lietuviešu draugi, arī Lietuvā, ir pieņemts gausties: viss notiekošais ir slikts, valdības nekam neder un dzīve tikai pasliktinās. Taču, kad vaicāju ļaudīm, ko tieši būtu jāmaina un kā viņiem klājas ikdienas gaitās, itin bieži izrādās, ka dzīve nemaz nav tik bezcerīga - bērni tiek skoloti labās skolās un ģimeņu labklājība pieaug, jo ar katru gadu var atļauties vairāk," sacīja Zatlers.

Darba vizītes turpinājumā plānots svinīgā koncerta Lietuvas Nacionālajā operā apmeklējums un dalība Lietuvas prezidenta rīkotajās oficiālajās vakariņās par godu Lietuvas republikas 90.gadadienai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu