KNAB par kukuļņemšanu aiztur kārtējo RD amatpersonu papildināta 15.54 (149)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki vakar, 4.martā, aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu aizturējuši Rīgas domes Labklājības departamenta Juridiskās nodaļas vadītāju Orlando Rozenu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Informācija partijas "Saskaņas centrs" (SC) mājaslapā liecina, ka Rozens ir šīs partijas biedrs.

Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā aizturētas vēl divas personas - viena par kukuļdošanu, otra - par starpniecību kukuļošanā, aģentūru LETA informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Pēc KNAB sniegtās informācijas, kriminālprocesa materiāli liecina, ka kukulis pieprasīts un pieņemts par to, lai nodrošinātu konkrētam uzņēmumam uzvaru kādā pašvaldības iepirkumā būvniecības jomā.

KNAB rīcībā esošā informācija dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka aizturētā Rīgas domes amatpersona materiālus labumus prettiesiski pieprasījusi un pieņēmusi vairākkārtīgi.

Pirmstiesas izmeklēšana turpinās un patlaban plašāka informācija netiks sniegta.

Rīgas domes Labklājības departamenta direktores Ineses Švekles un Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Leonīda Kurdjumova (SC) komentārus par notikušo aģentūrai LETA neizdevās iegūt, jo abas amatpersonas atrodas komandējumā Budapeštā un par notikušo neko nezināja.

No komandējuma Švekle un Kurdjumovs atgriezīsies rīt, kad arī sniegšot komentāru.

SC valdes loceklis Sergejs Dolgopolovs aģentūrai LETA apliecināja, ka Rozens ir apvienībā SC ietilpstošās partijas "Jaunais centrs" biedrs. "Tikko mēs saņemsim oficiālu informāciju par Rozena aizturēšanu aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, partijas vadība lems par viņa izslēgšanu," teica Dolgopolovs.

Kā pastāstīja Rīgas izpilddirektora Andra Grīnberga preses sekretārs Uģis Vidauskis, Grīnbergs piedalījies kā pārstāvis no pašvaldības vakar vakarā notikušajā kratīšanā Labklājības departamenta telpās. Viņš apstiprina, ka aizturētā persona ir Rozens.

Rīgas domes Pretkorupcijas komisijas vadītājs Einārs Cilinskis (TB/LNNK) uzsvēra, ka viņam nav tādu pienākumu un iespējas kaut ko izzināt par konkrētu korupcijas gadījumu lietu. Komisija ir plānojusi izvērtēt visu departamentu darbu, sākot no tiem, kuros korupcijas risks ir lielākas. Labklājības departaments līdz šim netika uzskatīts par departamentu, kurā būtu augsts korupcijas risks.

Pašvaldības priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) pagaidām komentārus par notikušo nesniedz, jo atrodas atvaļinājumā.

Savukārt Rīgas mēra pienākumu izpildītājs vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) aģentūrai LETA pastāstīja, ka vakar telefoniski no KNAB saņēmis informāciju par Rozena aizturēšanu, un KNAB lūdzis noteikt pašvaldības pārstāvi, kas piedalītos kratīšanā departamentā. Vairāk informācijas Dinevičs sniegt nevēlējās.

LETA jau ziņoja, ka KNAB februāra vidū par kukuļošanu aizturēja bijušo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu un bijušo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītāju Raimondu Janitu. Abi patlaban atrodas apcietinājumā.

Janita tiek turēts aizdomās par 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa ņemšanu no kāda uzņēmēja saistībā ar būvprojektu Rīgā, Dzirciema ielā. Runa ir par laika periodu no pērnā gada pavasara līdz šim laikam, iepriekš pastāstīja Janitas advokāts Egons Rusanovs.

Pēc aizstāvja teiktā, Janita savu vainu atzīst daļēji. Viņš nenoliedz, ka ir saņēmis minēto naudas summu no kāda uzņēmēja, bet noliedz, ka būtu plānojis to nodot tālāk. Advokāts pastāstīja, ka uzņēmējs, kurš nodevis naudu Janitam, patlaban nav aizturēts.

Arī Štrams tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro kukuļa došanā. Štrama advokāts Guntars Antoms teica, ka pirmais ticis aizturēts Janita un, pamatojoties uz viņa sniegtajām liecībām, vēlāk aizturēts arī Štrams. Antoms uzsvēra, ka Štrams savu vainu neatzīst.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Janita 14.februārī aizturēts iznākam no kādas kafejnīcas un pie viņa atrasta liela skaidras naudas summa. Tāpat neoficiāla informācija liecina, ka likumsargi pirms aizturēšanas operācijas jau kādu laiku noklausījušies aizdomās turamo telefonsarunas.

Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana un KNAB plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Jau ziņots, ka laikā, kad Štrams strādāja pašvaldībā, vairākkārt tika izteiktas aizdomas par viņa saistību ar dažādiem nekustamā īpašuma projektiem un darbību atsevišķu personu interesēs, taču pierādījumi tam nekad netika sniegti. Departamenta direktora amatu Štrams 2007.gada 1.maijā atstāja pēc paša vēlēšanās.

Komentāri (149)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu