KNAB aizturējis bijušo Rīgas un Jūrmalas mēru Andreju Inkuli (119)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki vakar aizturējuši bijušo Rīgas un Jūrmalas pilsētas mēru, tagadējo AS "Eldikrija" padomes priekšsēdētāju Andreju Inkuli, liecina mūsu rīcībā esošā informācija. Inkulis vakar aizturēts uzņēmuma telpās, kur, iespējams, KNAB darbinieki veikuši kratīšanu.

Kā ziņots, vēl pērnā gada nogalē Inkulis kopā ar citiem bijušajiem Rīgas mēriem - Andri Teikmani, Māri Purgaili, Andri Bērziņu (LPP/LC), Andri Ārgali (TP), Gundaru Bojāru (LPP/LC), Aivaru Aksenoku un tagadējo mēru Jāni Birku (TB/LNNK) - devās uz Tīreļu mežniecību, lai izraudzītos Rīgas galveno Ziemassvētku egli.

1941.gadā dzimušais Inkulis no 1990. līdz 1992. gadam bija Rīgas pilsētas Tautas deputātu padomes izpildkomitejas priekšsēdētājs, bet no 1994. līdz 1997. gadam pildīja Jūrmalas mēra pienākumus. Inkulis Jūrmalas domē tika ievēlēts no saraksta "Labklājība".

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Inkulis bija viens no cilvēkiem, kuri 1994.gada oktobrī parakstīja vēstuli toreizējam Valsts prezidentam Guntim Ulmanim un premjeram Mārim Gailim, lūdzot mainīt drošības līdzekli par reketa karali dēvētajam Ivanam Haritonovam.

1995.gadā Inkulis vienpersoniski parakstījis Pilsonības un imigrācijas dienestam lūguma vēstuli pagarināt uzturēšanās atļauju Latvijā uzņēmējam Viktoram Tobengauzam, kura vadītā firma "Kings Motor Oils ASV" tika apsūdzēta par krāpšanu lielos apmēros.

Savukārt 1996.gadā Inkulis izpelnījies pārmetumus par atbalsta sniegšanu apšaubāma rakstura struktūrām, konkrēti firmai "Gulfstream" ļāvis darboties viesnīcā "Majori", kuru apsaimniekojot, "Gulfstream" vairākkārtīgi apkrāpusi pilsētu.

Tajā pašā gadā Inkulim tika norādīts, ka, būdams bankrotējušās AS "Bonus Incorporated" padomes loceklis, viņš ir līdzatbildīgs par šā uzņēmuma parādiem.

1999.gadā Inkulim Rīgas tiesu apgabala prokuratūra uzrādīja apsūdzību par mantas piesavināšanos lielos apmēros, jo viņš, apejot domes lēmumu, parakstījis galvojumu individuālā uzņēmuma "Dita" īpašniekam Andrim Tiltniekam, lai tas no "Parex bankas" varētu saņemt 150 000 latu lielu kredītu. Tomēr 2000.gadā Jūrmalas pilsētas tiesa Inkuli attaisnoja nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Inkulis patlaban darbojas vairākās sabiedriskajās organizācijās - motoklubā "Hermejs", Jūrmalas Vēstures un mākslas biedrībā, Rīgas Hanzas Rotari klubā un mednieku klubā "Lejasciems", liecina "Lursoft" informācija. 1996.gadā Inkulis tika apstiprināts par Rīgas ostas pārvaldnieku.

Kā liecina "Lursoft" informācija, Inkulis ir padomes priekšsēdētājs Igaunijas uzņēmumam "Fenniger" piederošajā nekustamo īpašumu kompānijā AS "Eldikrija".

"Eldikrija" līdz šim īstenojusi, piemēram, speciālistu pretrunīgi vērtēto darījumu un dzīvojamās ēkas "Centra nams" projektu Republikas laukumā 3.

Tāpat skaļu rezonansi sabiedrībā izraisīja "Eldikrijai" daļēji piederošā uzņēmuma SIA "Kvarta" plāni realizēt daudzstāvu apbūvi zaļajā teritorijā Pārdaugavā, nelielajā Gregora ielā. Pret to asi iebilda apkārtējo māju iedzīvotāji un vairākas sabiedriskās organizācijas. Pilsētas attīstības komiteja un Rīgas dome būvniecības ieceri izskatīja vairākas reizes, un galu galā domes deputāti savstarpējas nesaprašanās dēļ nolēma būvniecības ieceri atbalstīt.

"Kvarta" reģistrēta 2004.gada oktobrī, tās pamatkapitāls ir 3200 lati, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" informācija. Uzņēmuma īpašnieki ar 20% daļu ir Igaunijas kompānijai "Glaric" pilnībā piederošā kompānija SIA "Realty Plus", Igaunijas kompānija "Hansamanager" ar 17,5% un Igaunijas uzņēmumam "Fenniger" piederošā nekustamo īpašumu kompānija AS "Eldikrija" - ar 62,5% daļu.

Komentāri (119)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu