Par grozījumu Satversmē ierosināšanu parakstījušies 213 751 vēlētājs /papildināts/ (308)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par Satversmes grozījumiem, kas dotu tautai tiesības iniciēt Saeimas atlaišanu, parakstījušies 213 000 Latvijas pilsoņu. To šodien intervijā Latvijas Radio teica Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars. Līdz ar to, visticamāk, Latvijā ir savākts nepieciešamais parakstu skaits, lai ierosinātu grozījumus Satversmē.

Parakstu vākšanā no 12.marta līdz 10.aprīlim par likuma "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanu Latvijā parakstījušies 213 751 vēlētājs, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) šorīt apkopotā provizoriskā informācija.

Kā informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, visvairāk parakstu 30 dienās nodots Rīgas pilsētā - 56 138 un Rīgas rajonā - 15 374, bet vismazāk Ventspils rajonā - 1362.

Lai noteiktu galīgos parakstu vākšanas rezultātus un konstatētu, vai kādi vēlētāji nav parakstījušies vairākkārt un vai visiem parakstītājiem ir bijušas balsstiesības, CVK tagad jāveic parakstu pārbaude. Pārbaude varētu ilgt divas līdz trīs nedēļas.

Apkopojot galīgos parakstu vākšanas rezultātus, parakstu skaitam, kas nodoti Latvijā no 12.marta līdz 10.aprīlim, tiks pieskaitīti arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības CVK iesniegtie 11 095 notariāli apstiprinātie vēlētāju paraksti, kā arī paraksti no vēlētājiem ārvalstīs. Līdz 8.aprīlim ārvalstīs par Satversmes grozījumu ierosināšanu bija parakstījušies 733 Latvijas pilsoņi.

Pēc tam CVK vēlētāju atbalstīto Satversmes grozījumu projektu nodos Valsts prezidentam, kas to iesniegs Saeimā.

Iesniegtos Satversmes grozījumus Saeimai būs jāizskata vēl šajā sesijā, tos var izskatīt sēdē, kurā piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu, un tie var tikt pieņemti ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo balsu vairākumu.

Savukārt, ja parlaments vēlētāju iesniegtos Satversmes grozījumus noraida vai atbalsta ar labojumiem, jārīko tautas nobalsošana, kas izmaksās apmēram 2,5 miljonus latu.

Saskaņā ar Satversmi tiesības iesniegt izskatīšanai Saeimā pilnīgi izstrādātu likumprojektu ir ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 149 064 vēlētājiem.

Sagatavotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79. pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

Cimdars norādīja: ja notiks referendums par minētajiem Satversmes grozījumiem, tam būs nepieciešami aptuveni 2,5 miljoni latu.

Komentāri (308)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu