Ēlerte pamet laikraksta "Diena" galvenās redaktores amatu (139)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sarmīte Ēlerte nolēmusi atstāt laikraksta "Diena" galvenās redaktores amatu, kuru ieņēma kopš 1992.gada. Ilggadējā "Dienas" redakcijas vadītāja iepriekš bieži iekļauta dažādos Latvijas ietekmīgāko cilvēku sarakstos. Viņas vietu ieņems izdevniecības galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Galvenokārt, tas noticis, pateicoties tieši Ēlertes ieņemamajam amatam, jo laikraksts "Diena" tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem Latvijas masu medijiem.

Ēlerte un viņas vadītais izdevums pērn bija vieni no iniciatoriem tā dēvētajai lietussargu revolūcijai, kuras ietekmē politiķiem neizdevās no amata atbrīvot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Alekseju Loskutovu, bet amatu nācās atstāt toreizējam premjeram Aigaram Kalvītim (TP).

“Esmu bijusi kopā ar Dienu vairāk nekā 18 gadus, tie ir bijuši lieliski un vienlaikus ļoti smaga darba gadi. Šobrīd vēlos atvilkt elpu. Dienas pāreja kompaktajā formātā un Dienas portāla uzsākšana bija divi lielie projekti, kuriem man bija svarīgi būt klāt. Tagad Dienai sākas nākamais enerģiskas un stabilas attīstības posms, un es esmu droša, ka Nellija Ločmele ir īstais vadītājs. Viņai ir tuvas Dienas vērtības, viņai, ne mazāk kā man, rūp Latvijas demokrātijas kvalitāte un, ne mazāk stingri kā es, viņa iestāsies par vārda brīvību,” aizejot no amata portālam Diena sacījusi Ēlerte.

Lai izveidotu spēcīgāko multimediālo izdevniecību Latvijā, AS "Diena" valde ir pieņēmusi lēmumu konsolidēt savu ziņu mediju biznesu, apvienojot nacionālo un reģionālo mediju izdevniecības SIA "Laikraksts Diena" un SIA "Reģionālā prese Diena".

Jaunā uzņēmuma SIA "Dienas Mediji" biznesa attīstību vadīs direktore Liene Vilnīte, pašreizējā SIA "Laikraksts Diena" direktore, savukārt par visu izdevniecības mediju satura attīstību atbildēs izdevniecības galvenā redaktore Ločmele, kas patlaban ir SIA "Reģionālā prese Diena" direktore-galvenā redaktore.

Uzņēmumu apvienošanas process sāksies nekavējoties un noslēgsies gada beigās.

"Apvienojot laikraksta "Diena" nacionālās pārdošanas kompetenci ar fokusētām reģionālām pārdošanas komandām, mēs varam strādāt pavisam jaunā kvalitātē, turpinot nostiprināt savas pozīcijas dažādās platformās," uzskata Vilnīte.

"Zinot AS "Diena" redakciju pieredzi un sinerģiju potenciālu, esmu pārliecināta, ka uzņēmumu apvienošana ļaus mums vislabākajā veidā izmantot iespējas, ko rada digitālo platformu attīstība un mediju patēriņa izmaiņas. Lasītāji noteikti būs ieguvēji," sola Ločmele.

AS "Diena" lielākā akcionāra "Bonnier AB" valdes priekšsēdētājs Karls Johans Boniers pauž pateicību Ēlertei par viņas ieguldījumu "Dienas" attīstībā, kam bijusi svarīga loma, arī aizstāvot preses brīvību un demokrātiskās vērtības Latvijā.

"Sarmīte ir ne tikai definējusi laikraksta "Diena" vērtības un labas žurnālistikas standartus Latvijā, bet arī ikdienā iemiesojusi tos laikrakstā. Šos principus "Diena" noteikti saglabās arī turpmāk, būtiski ietekmējot sabiedriskos procesus un kalpojot kā forums saviem lasītājiem. Esmu pārliecināts, ka, pateicoties uzņēmumu apvienošanai, AS "Diena" ziņu organizācijas spēs izcili darboties dažādās mediju platformās un nostiprināt dominējošo tirgus pozīciju," uzskata Ašeradens.

Ločmele stāstīja, ka šobrīd vēl nav zināms, kurš konkrēti atbildēs par laikrakstu "Diena". "Atlases process ir sācies un es ļoti ceru, ka tuvākajos mēnešos būs skaidrs, kas vadīs laikraksta "Diena" darbu," sacīja Ločmele.

Viņa uzsvēra, ka laikraksts "Diena" ir ļoti nozīmīgs medijs Latvijā, kas līdz šim būtiski mainījies. ""Dienas" iezīme ir pastāvīga uzlabošanās un pastāvīga vēlme kļūt labākiem, un tā tas saglabāsies arī turpmāk. "Dienas" lasītāji noteikti var rēķināties ar pozitīvām pārmaiņām. Jau šā gada pavasarī sākts nopietns darbs pie laikraksta elektroniskās versijas izveidošanas, un mēs noteikti turpināsim to attīstīt. Mūsu ambīcijas ir kļūt par ietekmīgāko multimediju izdevniecību Latvijā," sacīja Ločmele.

SIA "Dienas Mediji" apvienos 13 laikrakstus ar 870 tūkstošu kopējo auditoriju un 11 portālus ar 220 tūkstošiem unikālo lietotāju mēnesī, savukārt uzņēmuma plānotais apgrozījums 2008.gada nogalē sasniegs 12,6 miljonus latu.

Ilggadējā "Dienas" redakcijas vadītāja iepriekš bieži iekļauta dažādos Latvijas ietekmīgāko cilvēku sarakstos. Galvenokārt tas noticis, pateicoties tieši Ēlertes ieņemamajam amatam, jo laikraksts "Diena" tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem Latvijas masu medijiem.

Ēlerte un viņas vadītais izdevums pērn bija vieni no iniciatoriem tā dēvētajai lietussargu revolūcijai, kuras ietekmē politiķiem neizdevās no amata atbrīvot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Alekseju Loskutovu, bet amatu nācās atstāt toreizējam premjeram Aigaram Kalvītim (TP).

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīva datiem 1957.gadā dzimusī Ēlerte žurnālistikā darbojas kopš 1978.gada, kad sāka strādāt laikrakstā "Literatūra un Māksla". Atmodas laikā - no 1988. līdz 1990.gadam - Ēlerte bija Latvijas Tautas frontes (LTF) informācijas centra vadītāja, vēlāk vadīja arī Augstākās Padomes preses centru un sāka strādāt jaunizveidotajā, toreiz valstij piederošajā laikrakstā "Diena".

Kad Augstākā Padome 1992.gada 1.aprīlī pieņēma lēmumu par laikraksta privatizāciju, Ēlerte bija viena no privātās AS "Diena" dibināšanas iniciatorēm. AS "Diena" tika izveidota kā slēgta akciju sabiedrība ar ārzemju kapitālu. Par akcionāriem kļuva Zviedrijas izdevniecība "Expressen" un "Dienas" darbinieki. Tolaik Ēlertei kopā ar pašreizējo AS "Diena" prezidentu Ašeradenu, laikraksta komentāru lapas redaktoru Paulu Raudsepu un darbību "Dienā" patlaban jau pārtraukušo ilggadējo uzņēmuma viceprezidentu Zigurdu Drafenu piederēja 31% no AS "Diena" pamatkapitāla.

Pēc privatizācijas Ēlerte kļuva par laikraksta galveno redaktori.

Ēlerte augstāko izglītību ieguvusi Latvijas Valsts universitātes (tagad - Latvijas Universitāte) žurnālistikas nodaļā, neklātienē beigusi arī Vissavienības valsts kinematogrāfijas institūtu Maskavā, kur ieguva kino kritiķes kvalifikāciju.

Ēlerte kopš 1989.gada ir Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedre, no 1998. līdz 2007.gadam bija "Sorosa fonda Latvija" valdes priekšsēdētāja. Ēlerte ir arī Nacionālā kino centra spēlfilmu ekspertu komisijas locekle un Valsts Kultūrkapitāla fonda padomes locekle.

Pagājušā gada oktobrī Ēlerte piedalījās domnīcas jeb "think tank" - Eiropas Starptautisko attiecību padomes (European Council on Foreign Relations) dibināšanā. Starp padomes 50 dibinātājiem ir bijušie premjeri, bijušie un esošie parlamentārieši un ministri, intelektuāļi, biznesa līderi, žurnālisti un citi gan no Eiropas Savienības dalībvalstīm, gan kandidātvalstīm.

Vienīgais Latvijas pārstāvis padomē ir Ēlerte. Starp padomes dibinātājiem ir arī bijušais Igaunijas premjerministrs Marts Lārs, bijušais Somijas prezidents un ANO īpašais vēstnieks Kosovas jautājumā Marti Ahtisāri, bijušais Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers, amerikāņu miljardieris un "Atvērtās sabiedrības institūta" priekšsēdētājs Džordžs Soross u.c.

AS "Diena" ir lielākais mediju koncerns Latvijā, tas izdod nacionālos un reģionālos laikrakstus, žurnālus un sniedz preses drukāšanas un izplatīšanas pakalpojumus. Laikraksts "Diena" ir pazīstamākais uzņēmuma izdevums. Kompānijas akciju kontrolpakete patlaban pieder Zviedrijas mediju koncernam "Bonnier AB".

Komentāri (139)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu