Valdība vienojas šā gada budžetā saglabāt minimālu pārpalikumu (106)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien ārkārtas sēdē Ministru kabinets vienojās ar šā gada budžeta grozījumiem saglabāt minimālu pārpalikumu, žurnālistus informēja īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās Normunds Broks (TB/LNNK).

Panākta vienošanās, ka gada beigās budžeta pārpalikums būs robežās no 0% līdz 0,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Šāds rādītājs ļautu izpildīt arī Starptautiskā valūtas fonda rekomendācijas.

Valdības sēdē finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) piedāvāja valdībai trīs iespējamos modeļus valsts budžeta izdevumu samazināšanai.

"Valdībai šodien ir grūts uzdevums - ir jārod iespēja būtiski samazināt ministriju un valsts budžeta iestāžu izdevumus. Tai pašā laikā ministriem ir jāspēj nodrošināt kvalitatīvu valsts pārvaldei uzticēto funkciju īstenošanu. Turklāt, vienojoties par budžeta izdevumu samazināšanas modeli, mēs noteikti nedrīkstam atkāpties no atbalsta ne pensionāriem, ne citām sociāli ievainojamām iedzīvotāju grupām," pirms sēdes sacīja ministrs.

Slakteris, skaidrojot iespējamos budžeta izdevumu samazināšanas modeļus, norādījis, ka ir trīs iespējamie scenāriji. Sarežģītās globālās attīstības dēļ atskaites punkts ir ietaupījums 1% apmērā no IKP. Lai to saglabātu, nepieciešams izdevumus samazināt par 263 miljoniem latu.

Ja Ministru kabinets lems par budžeta ietaupījumu 0,5% apjomā, tad izdevumi būs jāsamazina par 186 miljoniem latu. Savukārt, atsakoties no ietaupījuma "nebaltām dienām", sabalansētu budžetu varēs nodrošināt tikai tad, ja izdevumi tiks samazināti ne mazāk kā par 106 miljoniem latu, norādījis ministrs.

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu