KNAB nesodīs Zatleru par ņemtajām pateicībām, taču ierosina jaunu pārbaudi (137)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas Novēršanas un apkarošanas birojs beidzis pārbaudi valsts prezidenta Valda Zatlera "pateicību lietā". KNAB secina, ka prezidenta darbībās nav konstatētas koruptīvu noziedzīgu nodarījumu pazīmes - dāvanas saņemtas ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas un to vērtība nepārsniedz likumā noteiktās normas.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir pabeidzis faktu pārbaudi saistībā ar Valda Zatlera kā valsts amatpersonas – valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" valdes priekšsēdētāja darbības atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normām, pieņemot no pacientiem dāvanas (pateicības) par ārsta darbu, TVNET informēja Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Veicot V.Zatlera kā valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja darbības atbilstības pārbaudi, tika konstatēts, ka papildus valsts amatpersonas amatam Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā viņš pildīja ārsta pienākumus.

Pārbaudes laikā tika pieņemti paskaidrojumi no V.Zatlera pacientiem, kas ārstējās slimnīcā 2006. un 2007. gadā (sniegt paskaidrojumus piekrita 377 pacienti). Neviens no aptaujātajiem pacientiem nav liecinājis, ka V.Zatlers pirms vai pēc veiktās operācijas ir prasījis papildu samaksu (naudu) par operācijas veikšanu. Tādējādi V.Zatlera kā valsts amatpersonas un kā ārsta darbībā netika konstatētas koruptīvu noziedzīgu nodarījumu pazīmes.

Vienlaikus tika konstatēts, ka V.Zatlers kā ārsts no pacientiem ir saņēmis dāvanas par operācijas veikšanu. Ņemot vērā minētos faktus, kā arī nošķirot V.Zatlera kā valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja (valsts amatpersonas amats) un kā ārsta (nav valsts amatpersonas amats) darbību, tiks secināts, ka saņemtās dāvanas ir vērtējamas kā dāvanas, kas saņemtas ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas. Izvērtējot saņemto dāvanu vērtību, tika konstatēts, ka neviena saņemtā dāvana, par kuru pacienti sniedza informāciju, nepārsniedza likumā atļauto vērtību (viena minimālā mēnešalga), kas bija noteikta ārpus valsts amatpersonas amata pienākumu pildīšanas pieņemamajām dāvanām (likuma redakcijā līdz 2007.gada 27.jūnijam). Pacientu sniegtā informācija liecina, ka divos gadījumos tika dāvināta nauda, citos – ziedi, saldumi, alkohols, pašu pacientu veidotie darbi. Informācija par valsts amatpersonas deklarācijā nenorādītajām dāvanām (naudu) nosūtīta pēc piekritības Valsts ieņēmumu dienestam.

Pārbaudes laikā tika atklāti jauni fakti saistībā ar V.Zatlera kā valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" valdes priekšsēdētāja atalgojuma noteikšanu, kā arī V.Zatlera kā IK "Ortopēdijas privātprakse" ārsta sniegtajiem pakalpojumiem medicīnas sabiedrībā "ARS". To izvērtēšanai sākta cita pārbaude.

Komentāri (137)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu