Koalīcija Valsts prezidenta amatam izvirza ārstu Valdi Zatleru (136)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdību veidojošās koalīcijas partijas šovakar vienojās Valsts prezidenta amatam izvirzīt Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētāju, ārstu Valdi Zatleru. Zatlers sacīja, ka ir gatavs uzņemties pildīt Valsts prezidenta amata pienākumus.

Zatlers jau rīt 23.maijā tiksies ar Saeimas frakciju deputātiem un frakcijām būs jāpieņem lēmums par viņa izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam. "Man kā koalīcijas vadītājam ir lielas izredzes, ka partijas atbalstīs Zatleru," sacīja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).

Savukart Zatlers žurnālistiem sacīja: "Gods kalpot Latvijai!" Šobrīd tas brīdis ir pienācis, tādēļ viņš ir gatavs uzņemties Valsts prezidenta pienākumus.

Jau ziņojām, ka valdības koalīcijas partiju pārstāvji šovakar konstatēja ka nevienam no diviem izvirzītajiem kandidātiem nav vairākums ievēlēšanai valsts prezidenta amatā, tādēļ partijas vienojušās uzaicināt Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas valdes priekšsēdētāju, ārstu Valdi Zatleru uz pārrunām par iespēju ieņemt Valsts prezidenta amatu.

Šāds lēmums pieņemts, jo partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam no diviem to izvirzītajiem kandidātiem - Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" (LPP/LC) vēlēšanu apvienības nominētajai Karinai Pētersonei vai Tautas partijas (TP) virzītajam Mārim Riekstiņam.

Zatleru prezidenta amatam ierosinājuši nominēt koalīcijas partijās esošie ārsti - Jānis Birks (TB/LNNK) un Jānis Zaržeckis (LPP).

Kā 52 gadus vecā Zatlera priekšrocības iepriekš minēta viņa labā izglītība, pieredze administratīvajā darbā, kā arī tas, ka viņš pēc pašreizējās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas spožās ārpolitiskās darbības varētu veiksmīgi orientēties uz iekšpolitiku.

Zatlera pieredzi politikā un spēju pārstāvēt valsti tik augstā līmenī gan apšauba aptaujātie politologi.

Politologs Andris Runcis aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka, viņaprāt, Zatleram nav nekādas politiskās pieredzes, tāpat arī viņš nav strādājis valsts pārvaldē. "Zinu, ka viņš ir labs ārsts un speciālists savā jomā, bet neesmu dzirdējis, ka viņam būtu kaut minimāla pieredze politikā," sacīja Runcis.

Līdzīgu viedokli pauda arī politologs Juris Rozenvalds, kurš augstu novērtēja Zatlera profesionalitāti medicīnā, tai pat laikā norādot, ka ir neskaidra šī kandidāta pieredze politikā.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentu ievēlē, aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas deputāta balsu vairākumu. Koalīcijas partijām - TP, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), LPP/LC un apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) - kopā ir 58 deputāti, bet, visticamāk, slimības dēļ vēlēšanās nevarēs piedalīties Leopolds Ozoliņš (ZZS).

Augstāko izglītību Rīgas Medicīnas institūtā Zatlers ieguva 1979.gadā, vēlāk stažējies Jēlas Universitātes Votebērijas klīnikā, ASV, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Kopš 1979. Zatlers strādāja par ārstu traumatologu-ortopēdu Rīgas 2.slimnīcā, 1985.gadā kļuva par šīs slimnīcas Traumatoloģijas nodaļas vadītāju, bet kopš 1994.gada vada Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu.

Pagājušā gadsimta 80.gadu beigās Zatlers bija Latvijas Tautas frontes domes loceklis un Latvijas Ārstu biedrības atjaunošanas grupas aktīvists. Viņš bijis Latvijas artroskopijas asociācijas dibinātājs un prezidents, Latvijas Ortopēdu asociācijas viceprezidents. Zatleram piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Pirms pieciem gadiem Zatleram radās nopietnas domstarpības ar bijušo padoto, tobrīd veselības ministru Āri Auderu, tomēr izmeklēšana nekādas nelikumības slimnīcas darbā nekonstatēja. Pašu Auderu prokuratūra vēlāk apsūdzēja pacientu apkrāpšanā.

Jau ziņots, ka prezidenta vēlēšanas notiks šā gada 31.maijā. Valsts prezidentu Saeima ievēlē uz četriem gadiem. Par prezidentu var ievēlēt pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu. Prezidentam nevar būt dubultpilsonība.

Komentāri (136)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu