Eksperts: ASV Senāta rezolūcija ir simbolisks žests Baltijas valstīm un signāls Maskavai (120)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Senāta vienbalsīgi apstiprinātā rezolūcija, kurā teikts, ka Krievijai jāatzīst padomju okupācija Latvijā, Lietuvā un Igaunijā par nelikumīgu, ir simbolisks žests un signāls Maskavai, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš.

Eksperts uzsvēra, ka arī simboliskiem žestiem diplomātijā un starptautiskajās attiecībās ir sava nozīme. "Tas ir signāls Krievijai, ka ASV nostāja šajā jautājumā ir diezgan skaidra."

Ņemot vērā notikumus Gruzijā, Kalniņa vērtējumā, "tas ir uzticības balsojums no ASV puses un signāls Krievijai, ka Vašingtona vēl joprojām ar lielu interesi un atbalstu skatās uz Baltijas valstīm".

Kā ziņots, ASV Senāts savā sēdē otrdienas vakarā vienbalsīgi apstiprināja rezolūciju, kurā teikts, ka Krievijai jāatzīst padomju okupācija Latvijā, Lietuvā un Igaunijā par nelikumīgu.

"Kongress lūdz ASV prezidentu un valsts sekretāri aicināt Krievijas Federācijas valdību atzīt, ka padomju okupācija Latvijā, Igaunijā un Lietuvā saskaņā ar Molotova-Ribentropa paktu turpmāko 51 gadu bija nelikumīga," teikts apstiprinātajā dokumentā.

Šī tēze iekļauta rezolūcijā, ar kuru ASV Senāts apsveic Latviju un tās tautu 1918.gada 18.novembrī pasludinātās neatkarības 90.gadadienā.

Uzsverot, ka pēc neatkarības pasludināšanas "Latvija 21 gadu pastāvēja kā neatkarīga un suverēna valsts un pilnībā atzīta Nāciju līgas locekle", rezolūcijas autori atgādina, ka "Molotova-Ribentropa pakta aizsegā Latvija, Igaunija un Lietuva 1940.gada 17.jūnijā tika ar varu iekļautas Padomju Savienības sastāvā, pārkāpjot līdz tam pastāvējušos miera līgumus".

"Padomju Savienība uzspieda Latvijas, Igaunijas un Lietuvas tautām komunistisko politisko sistēmu, kas apspieda citādus uzskatus, brīvu politiskās gribas izpausmi un cilvēka pamattiesības," teikts dokumentā.

"ASV nekad netika atzinusi šo nelikumīgo un vardarbīgo okupāciju un saglabāja nepārtrauktas diplomātiskās attiecības ar šīm valstīm visu padomju okupācijas laiku, nekad neatzīstot tās par "padomju republikām"," teikts rezolūcijā, kurā arī norādīts, ka 1953.gadā ASV Kongresa izveidotā speciālā komisija apstiprināja, ka "Padomju Savienība nelikumīgi un vardarbīgi okupēja un anektēja Baltijas valstis".

Komentāri (120)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu