Vīķe-Freiberga: Es Kalvīti brīdināju, ka treknajiem gadiem sekos liesie gadi (581)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga atklāj, ka tieši viņa Aigaram Kalvītim izstāstījusi slaveno Bībeles līdzību par septiņiem treknajiem gadiem, taču nav iedomājusies, kā valdības vadītājs to īstenos dzīvē, šovakar ziņo TV3 raidījums „Nekā personīga”.

Vaira Vīķe-Freiberga: „Tas nozīmē septiņus labas ražas gadus, kuru laikā ir jāveic uzkrājumi, nedrīkst visu apēst, nedrīkst visu iztērēt, nedrīkst izmest vējā! No katra treknā gada ir kaut kas jāpatur! Un es tiešām atceros, ka Kalvīša kungam teicu – nevar izdalīt visu budžeta pārpalikumu tādām un citām vajadzībām, lai viņas būtu cik varbūt populistiski pievilcīgas un politiski arī kārdinājums to darīt. Ka ir ļoti nopietni jādomā – tie liesie gadi nāks, neizbēgami nāks!”

„Bet nu man jāsaka tā, ka es varu godīgi sist roku pie krūtīm un teikt – es jau katru trešdienu pēc tikšanās ar premjeru presei teicu: man prasa – ko jūs runājāt ar premjeru? Es teicu – mums ir jādomā par to, kā samazināt mūsu inflāciju.”

Vaira Vīķe-Freiberga raidījumam norāda, ka tie politiķi, kuri pašlaik cenšas glābt Latvijas ekonomiku no sabrukuma, ir tie paši, kas pirms tam tuvredzīgos lēmumus pieņēmuši.

Vaira Vīķe-Freiberga:„Es neapskaužu tos politiķus, kam šobrīd ir jāpieņem lēmumi attiecībā uz mūsu budžetu. Bet, ka viņi nebija brīdināti, – nu tas nu arī! To nevar teikt. Un galu galā tie, kas patlaban tos lēmumus pieņem, viņi jau tur sēdēja jau labu laiku. Nav jau tā, ka mums būtu tikai tagad ievēlēti. Tie, kas valdībā ir, ir bijuši apritē pietiekami ilgi. Tā ka viņiem tagad ir jāstrebj tā putra, tie kāposti, ko paši daļēji ir arī ievārījuši! Tā nu tas ir!”

Vaira Vīķe-Freiberga aicina iedzīvotājus nekrist izmisumā un izsaka pārliecību, ka citas valstis Latvijai palīdzēs izkļūt no krīzes situācijas.

Vaira Vīķe-Freiberga: „Es gribētu visiem teikt, ka izsamist katrā ziņā nevajadzētu, jo izmisums rada paralīzi. Un atcerieties, ka mūsu pasaulē neviens nedrīkst palikt bezizejas situācijā. Vai nu mūsu valsts viņam palīdzēs, vai mūsu partnervalstis palīdzēs, bet kāds ceļš tiks atrasts, kā jums palīdzēt. Tā ka nevienam neļauties bezcerībai, izmisumam, neviens badā nedrīkst nomirt, neviens nedrīkst palikt bez pajumtes. Par to sabiedrībai kopā visā Eiropas mērogā ir jāgādā un nav kā kara laikā, kad tiešām tā bija!”

Intervijā TV3 raidījumam „Nekā personīga” Vaira Vīķe–Freiberga izsakās arī par partiju deleģētajiem uzņēmumu padomju locekļiem, kuru atalgojums ir neadekvāti augsts. Eksprezidente izsaka aizdomas, ka šī, viņas vārdiem runājot, ne pārāk likumīgā nauda domāta, lai tā ieplūstu politisko partiju kasēs. Viņa uzskata, ka uzņēmumu padomes locekļi tiek izvēlēti nevis pēc savas kompetences, bet politiskās piederības.

Vaira Vīķe-Freiberga: ”Tās algas personīgi man šķiet vienkārši neadekvātas. Un it īpaši, ja tie patiešām ir tieši partijas biedri, kas ne jau savas īpašās kompetences dēļ tur nonāk, bet vienkārši savu politisko kontaktu dēļ un ka viņi kļūst par tādiem profesionāliem šādu padomju sēdētājiem. Un es domāju, valsts kontrole jau ir izteikusi tādas zināmas šaubas, vai tā visa nauda tiešām paliek pie viņiem, vai tas ir veids, kā partija iegūst zināmus nelikumīgus līdzekļus savās kasēs? Te nopietni par to situāciju, man liekas, būtu vērts padomāt.”

Komentāri (581)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu