Miris ilggadējais Rīgas cirka mākslinieciskais vadītājs Gunārs Katkevičs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No ārstēšanās kursa atgriezies, bet dzimto Latvijas zemi sasniedzis jau aizmidzis mūža miegā... No mums šķīrusies viena no izcilākajām Latvijas cirka personībām – mākslinieks, režisors, Rīgas cirka mākslinieciskais vadītājs un direktors gandrīz divdesmit gadu garumā, 4. pakāpes Atzinības krusta virsnieks Gunārs Katkevičs (13.07.1946.-2.02.2007.)

Latgales zēns no Ciblas pirmoreiz Rīgas cirkā ienāca 1964.gadā. Garāmejot, darbu meklējot. Jau pirmajā vakarā nokļūstot cirka manēžā kā arēnas strādnieks jeb uniformists. Ienācis un palicis uz visu mūžu. Jubilejas reizēs Gunāram pašam patika ironizēt: "Mani pieminot, varēs pateikt pavisam īsi – no uniformista līdz direktoram..."

Pirmajiem praktiskajiem soļiem manēžā sekoja studijas Maskavas cirka un estrādes skolā, vēlāk arī Teātra institūta cirka režijas nodaļa.

Cirka skolu Gunārs absolvēja kā universāls akrobāts, sekoja pirmā turneja pa Savienības cirkiem. Savukārt 1970. gads ir sākums, kad ar jauniestudēto gaisa numuru “Fantāzija gaisā” mākslinieks kļūst slavens pasaulē. Lai arī pati gaisa vingrošanas aparatūra, māksliniekiem beidzot aktīvās vingrotāja gaitas, tika atdota jauniem izpildītājiem lietošanai, Gunāra Katkeviča un Tamāras Musinas sarežģīto triku neparastais apvienojums sižetiski pārdomātā liriskā tēlojumā nav turpmāk cirka vēsturē atkārtots. Tolaik viņu sniegumu novērtēja, piešķirot Latvijas PSR Tautas mākslinieku goda nosaukumu. Šis mākslinieku sniegums ir saglabājies kā viens no pasaules cirka mākslas etaloniem.

Kopš 1987.gada Gunārs Katkevičs strādāja Rīgas cirkā. Viņš uzņēmās Rīgas cirka vadību laikā, kad Latvija atguva neatkarību un Rīgas cirks, kurš visus iepriekšējos gadu desmitus bija padomju centralizētas cirka sistēmas sastāvdaļa, tapa par pastāvīgu uzņēmumu. Šobrīd Rīgas cirks pieder Latvijas valstij. Visus šos gadus G.Katkevičs pašaizliedzīgi aizstāvējis Rīgas cirka intereses. Pateicoties tieši viņa neatlaidībai, par spīti dažādiem tiesas procesiem ar zemes un ēkas tīkotājiem, Rīgas cirks turpina pastāvēt un sekmīgi darboties, un mēs esam pieraduši, ka tajā ik sezonu tiek demonstrētas ļoti kvalitatīvas, principiāli atšķirīgas cirka izrādes, kuras apmeklē tūkstošiem vecāku kopā ar bērniem.

Izvadīšana – piektdien, 9.februārī, no plkst. 10:00 līdz 11:30, – Rīgas cirka manēžā; 12.30 – Krematorijas Lielajā zālē; apglabāšana – 15.00 Ragaciema kapos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu