Zatleres meita par Jūrmalas rezidences remontu saņēmusi Ls 10 000 (280)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidenta Valda Zatlera sievas Lilitas meita ieguvusi kopumā trīs pasūtījumus pirmā pāra Jūrmalas rezidences remontā - gandrīz 10 000 latu vērtībā, un bijusi vienīgā interjera dizainere visām nama iekštelpām, šodien raksta laikraksts "Diena".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šos gadījumus neizmeklēs, jo tiešu likuma pārkāpumu neredz, taču gadījums ir "absolūti nepieņemams" no ētiskā viedokļa, laikrakstam sacīja KNAB pagaidu vadītājs Alvis Vilks. Īpaši apšaubāmu notikušo darot fakts, ka Lilitas Zatleres atvase Agnese Mangule nenoliedz - informāciju par gaidāmajiem remontiem vispirms ieguvusi no ģimenes.

Līguma slēdzējas, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) mājaslapā atrodama informācija tikai par vienu pasūtījumu - skicēm tējas namiņa atjaunošanai un rezidences apgaismojumam 1950 latu vērtībā, taču pirmdien noskaidrojies, ka prezidenta pameitai, diplomētajai interjera dizainerei piešķirti vēl divi iepirkumi. Publiski tie nav atrodami, jo notikuši jau pērn, raksta "Diena".

Visos trīs gadījumos Mangule bijusi vienīgā pretendente, kura atsaukusies uz internetā publicēto sludinājumu. "VNĪ rīcībā bija informācija, ka uzvarētāja ir Lilitas Zatleres meita, taču VNĪ neuzskata, ka šajā situācijā būtu interešu konflikts," laikrakstam paziņoja uzņēmuma pārstāve Daiga Laukšteina.

Pirmais pasūtījums noticis nepilnus trīs mēnešus pēc Valda Zatlera stāšanās amatā - 2007.gada 1.oktobrī, kad Mangule ieguvusi 1744 latus. Nākamais pasūtījums bijis 2008.gada martā 6243 latu vērtībā, bet pēdējais septembrī par 1950 latiem.

Kopējā pasūtījumu summa, kas ieripojusi ar prezidenta ģimeni saistītas personas kabatā, ir 9937 lati, un par to nevajadzēja rīkot atklātu konkursu, jo summa katrā reizē ir mazāka par 10 000 latu.

Arī pats prezidents problēmu nesaskata, jo, pieejot likumam pilnīgi formāli, jaunā sieviete nav viņa radiniece, bet sievas meita no pirmās laulības. Par uzvarētāju nav lēmusi Rīgas pils, bet VNĪ, tomēr pati Mangule sarunā ar "Dienu" nenoliedza, ka informāciju par gaidāmo remontu ieguvusi no ģimenes.

Vilks laikrakstam norādīja, ka "likuma rokas tik tālu nesniedzas, jo tas interešu konfliktus tulko šauri". Likums liedz valsts pasūtījumus bez konkursa iegūt tikai tiešajiem radiem. Taču aizdomas radot fakts, ka situācija atkārtojas vairāk nekā vienu reizi, kas liecina par sistēmiskumu. Turklāt uzvarētāja, nebūdama tieša radiniece, tomēr ir ģimenes locekle.

Bijušais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs "Dienai" atzina, ka formāli likums ievērots un diez vai tajā iespējams paredzēt visas situācijas, "jo var pāršaut pār strīpu ar radinieku radiniekiem un draugu draugiem Latvijas mērogu dēļ". Viņam nebija atbildes, kā šādas situācijas novērst.

"Diena" raksta, ka šī nav pirmā reize, kad Zatleriem pārmet interešu konfliktu. Slimnīcas direktora amatā kritiku izpelnījās medicīnas piederumu pirkšana no sievas vadītās firmas un implantu iegāde no uzņēmuma, kura līdzīpašnieks bija viņa vietnieks. Skandālu izraisīja arī aplokšņu pieņemšana no pateicīgajiem pacientiem, nemaksājot nodokļus. Arī citi prezidenti nav bijuši imūni pret nepotisma kārdinājumu - gan Ulmaņu, gan Freibergu ģimenes locekļi tika pieņemti darbā, taču neviens nav saņēmis valsts pasūtījumu.

Kā ziņots, Jūrmalas rezidences teritorijas labiekārtošanas un galvenās ēkas fasādes renovācijas līgumsumma, kurā jāiekļaujas darbu veicējai SIA "Skonto Būve", ir 480 732 lati bez pievienotās vērtības nodokļa. Savukārt atsevišķu pozīciju faktiskās izmaksas būšot zināmas ap decembra vidu.

Tējas namiņa restaurācija prasīs ilgāku laiku nekā teritorijas labiekārtošanas darbu pabeigšana, kurai jānoslēdzas šodien, 8.decembrī. VNĪ aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka "namiņš tika nojaukts un ilglaicīgai kalpošanai sliets no jauna". Tā atjaunošanā nepieciešamie darbi esot gluži tādi paši kā jebkuras mājas celtniecībā, proti, pilna apdare, komunikācijas, logu ievietošana, grīdu flīzēšana u.tml. Darbus aizkavējot arī tiem nelabvēlīgie laika apstākļi.

Rezidences teritorijas labiekārtošana un galvenās ēkas fasādes renovācija sākās septembra pirmajā nedēļā. Daudzi darbi tika veikti vienlaikus, jo laika apstākļi neļāva kavēties.

LETA jau ziņoja, ka jūlijā tika pabeigts rezidences ēkas iekštelpu remonts. Tā kopējās izmaksas bija 1,196 miljoni latu.

Komentāri (280)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu