Noteiks obligātu mikroklimatu un apgaismojumu darba vietās (55)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 2010.gada 1.janvāra darba vietās būs jāievēro konkrētas mikroklimata un apgaismojuma normas, paredz šodien valdībā apstiprinātie noteikumi par darba aizsardzības prasībām darba vietās.

Atbilstoši jaunajām normām darba telpās jānodrošina atbilstošs mikroklimats, ņemot vērā veicamā darba raksturu un nodarbināto fizisko slodzi. Noteikumos noteikts, kāda ir ieteicamā temperatūra, gaisa mitrums darba vietās siltajā un aukstajā gada periodā atkarībā no darba rakstura un fiziskās slodzes, ko veic nodarbinātais.

Ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par +10 grādiem, telpās jānodrošina temperatūra +13 līdz +25 grādu diapazonā atkarībā no nodarbināto slodzes. Ja gaisa temperatūra ārā pārsniedz +10 grādus - telpu temperatūrai jābūt no +15 līdz +28 grādiem.

Tāpat noteikumi nosaka apgaismojuma līmeņu normas, kas būtu optimālas gan darba vietās telpās, gan arī ārpus tām, piemēram, apgaismojuma prasības birojos, slimnīcās, lidostās, frizētavās. Piemēram, minimālais apgaismojums skolas klasēs nevar būt mazāks par 300 luksiem, auditorijās - par 500 luksiem. Mākslas darbu un rasēšanas darbu telpās minimālais apgaismojums ir 750 luksi.

Turklāt dokumentā norādīts pieļaujamais laiks, strādājot ārā aukstā laikā. Tas nozīmē, ka darba devējam būs jāseko līdzi laikam, ko darbinieks pavada, strādājot ārā, apstākļos, kad gaisa temperatūra noslīdējusi zem nulles. Šādos gadījumos darba devējam būs jārūpējas par atbilstošiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un pārtraukumiem darba laikā, lai darbinieks varētu sasildīties.

Maksimālā pieļaujamā darba laika ilgums -30 grādu temperatūrā ir 60 minūtes, paredzot 30 minūšu atpūtas laiku. -18 līdz -30 grādu temperatūrā varēs uzturēties 70 minūtes, -10 līdz -18 grādos - 80 minūtes, bet -5 līdz -10 grādos - 90 minūtes bez pārtraukuma.

Noteikumu projekts izstrādāts darba grupā, kurā piedalījās Labklājības ministrijas (LM), Valsts darba inspekcijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un aizsardzības veselības institūta pārstāvji.

LM norāda, ka, pēc pētījuma "Darba apstākļi un riski Latvijā" datiem, trešdaļa nodarbināto darba vidē pakļauti augstai vai zemai temperatūrai. Caurvējam pakļauti 51,6% no aptaujātajiem nodarbinātajiem.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu