Junkers lidojis bīstami tuvu Rīgas pilij (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms 69 gadiem ražotu pasažieru lidmašīnu, kas vakar veica izpriecu braucienus virs Rīgas, vairāki iedzīvotāji noturēja par nezināmu lidaparātu, kas apdraud Rīgas pili. Drošībnieki apgalvo, ka lidaparāts nav atradies slēgtajā gaisa telpā. Aculiecinieki Neatkarīgajai apgalvo pretējo.

"Ap 12 neliela lidmašīna no Latvijas Bankas puses uzlidoja virs Rīgas pils un sāka mest virs tās lokus. Lidmašīna lidoja ļoti lēnu un zemu. Aptuveni pēc piecām minūtēm tā strauji palielināja ātrumu un aizlidoja Pārdaugavas virzienā. Man šķita, ka lidmašīna ir tumši zaļā krāsā, uz tās es neredzēju nekādas pazīšanas zīmes. Ja godīgi, vienu brīdi man pat šķita, ka lidmašīnā ir teroristi un viņi grib uzspridzināt prezidentes pili," Neatkarīgajai stāstīja aculiecinieks Imants, kurš stāvējis pie Latvijas Bankas ēkas. Dīvaino lidaparātu redzējuši arī citi. Civilās aviācijas administrācijas (CAA) ģenerāldirektora vietnieks Māris Čerņonoks informēja, ka virs Rīgas lidoja Vācijas aviosabiedrības Lufthansa 1936. gadā būvētā leģendārā lidmašīna Junkers 52. Tai CAA devusi atļauju lidot virs Rīgas 300 metru augstumā, izņemot Rīgas pils zonu. Lufthansa pārstāvji apgalvoja, ka Junkers 52 piloti ievērojuši visas instrukcijas, tomēr nav zināms, vai tie uz īsu brīdi ir ielidojuši pils zonā. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pakļautībā esošais Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienests vakar neatļautus lidojumus Rīgas pils gaisa telpā nav fiksējis. Dienas sākumā dienests Neatkarīgajai apgalvoja, ka nekas gar Rīgas pili nav lidinājies, bet jau pievakarē drošībnieki atzinās, ka Junkers gar pili ir lidojis gan, bet nav šķērsojis aizliegto zonu. NBS preses virsnieks Uldis Davidovs skaidroja, ka zona virs Rīgas pils ir neliela un aculieciniekiem maldīgi varēja likties, ka Junkers ielido slēgtajā teritorijā. Lidaparāts Junkers 52 vakar virs Rīgas veica trīs izklaides lidojumus, katrs no tiem ilga aptuveni pusstundu. Lidojuma biļetes cena vienai personai bija 150 lati.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu