Mirušie klusē, dzīvie rīkojas (101)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divdesmit gadus vecais policijas kaprālis, Balvu rajona policijas pārvaldes ceļu policijas inspektors Armands Logins, kurš pēc policijas skolas beigšanas dzimtās pilsētas policijas pārvaldē strādā tikai nepilnu gadu, nespēja samierināties ar cilvēka nāvi, kuru dzērumā notrieca kriminālpolicijas inspektors Aigars Pužulis.

Saprotot, ka augstākstāvošas policijas amatpersonas ar viņa līdzdalību negadījuma naktī viltoja pierādījumus, viņš par notikušo paziņoja Balvu rajona prokuratūrai, vēlāk arī rakstiski apstiprinot savas liecības. Tā kā negadījumā bija iesaistītas daudzas policijas amatpersonas, kriminālprocesa lietu savā pārziņā pārņēma Valsts policijas iekšējās izmeklēšanas birojs. Tā personālsastāva inspekcijas izmeklēšanas rezultāti ir visai pārsteidzoši.

Tikai ar disciplinārsodiem par neatbilstību ieņemamajam amatam sodīts ceļu policijas priekšnieks Arkādijs Kravalis un kriminālpolicijas inspektors Andrejs Aleksejevs. Savukārt jaunais policists, kurš nebaidījās stāstīt patiesību par kolēģu rīcību, arī sodīts disciplināri ar brīdinājumu par neatbilstību ieņemamajam amatam!

Tāda, lūk, kārtība valda Valsts policijā.

Avārijas vietā sastop piedzērušos policistu

22. marta vēlā vakarā policijas kaprāļa Armanda Logina dzīvoklī atskanēja telefona zvans. Zvanītājs – Balvu rajona policijas pārvaldes dežuranta palīgs J. Ķirsons – viņam paziņoja, ka ceļu policijas inspektoram, kurš tonedēļ atradās operatīvās grupas sastāvā, steigšus jāaizbrauc uz Balvu apvedceļu, kur noticis ceļu satiksmes negadījums.

"Paņēmis no policijas dienesta mašīnu un ieradies notikuma vietā, es uzzināju, ka avāriju izraisījis kriminālpolicijas inspektors Aigars Pužulis, kurš, pēc ceļu policijas priekšnieka vietnieces Ineses Trupovnieces teiktā, "esot pamatīgā tepiķī". Viņas vārdu patiesumu apliecināja arī no Pužuļa nākošā alkohola dvinga, grīļīgā gaita, nesakarīgā žestikulēšana un savdabīgais runasveids. Arī pretējā braukšanas joslā strauji iegrieztās automašīnas sliedes liecināja, ka vadītājs nav spējis savaldīt mašīnu vai pat aizmidzis un tad noticis negadījums.

Tobrīd mēs vēl īsti nezinājām, kas noticis ar cietušo, kuru ātrās palīdzības mašīna jau bija aizvedusi uz Balvu slimnīcu. Spriežot pēc policista personīgās mašīnas nelielajiem bojājumiem, es nodomāju, ka gājējam varēja būt kādi sasitumi, varbūt lūzumi, bet ne nāve," atceras Armands.

Vēl pēc brīža notikuma vietā ieradās arī ceļu policijas priekšnieks Arkādijs Kravalis, kurš pēc dienesta stāvokļa pārņēma vadību satiksmes negadījuma noformēšanā. Interesi par notikušo izrādījusi arī Balvu rajona policijas pārvaldes kriminālpolicijas priekšniece Solvita Vīgante, kura kopā ar savu dzīvesbiedru izmeklēšanas tiesnesi Ventu Sobačevski arī atradās krietnā alkohola reibumā.

"Kad kopā ar ceļu policijas priekšnieku aizbraucām uz slimnīcu, mēs uzzinājām, ka satiksmes negadījumā cietušā gājēja veselības stāvoklis ir ļoti smags. Vēl pēc brīža kopā ar ceļu policijas priekšnieku un Vīgantes kundzi satikām no mājām izsaukto kriminālpolicijas inspektoru Andreju Aleksejevu. Viņi tad arī visi kopā sāka apspriest, ko šajā gadījumā darīt tālāk. Es to visu nedzirdēju, jo sēdēju mašīnā. Taču manā klātbūtnē automobilī ceļu policijas priekšnieks Kravaļa kungs lika alkometrā iepūst nevis avārijas izraisītājam Pužulim, bet gan Aleksejevam. Tā tika izdarīts melīgs mērījums, ka avārijas izraisītājs nav dzēris. Tajā pašā laikā automašīnā iekāpa arī Pužulis, kurš teica, ka joka pēc iepūtīšot alkometrā. Viņa izelpa uzrādīja 2,15 promiles alkohola, taču es šo mērījumu nepaspēju izdrukāt, jo ceļu policijas priekšnieks personīgi izņēma man no rokām alkometru."

Dzērāja vietā analīzes nodod cits

Tikai vēlāk, kad ceļu policijas priekšnieks A. Kravalis izrakstīja A. Pužulim nosūtījumu alkohola noteikšanai asinīs uz Gulbenes rajona slimnīcu, jaunais puisis saprata, ka policijas amatpersonas gatavojas viltot faktus.

"Priekšnieks man parādīja uz Aleksejevu un teica, ka šis cilvēks ir jāaizved uz ekspertīzi."

Lai jaunais policists neapjuktu un slimnīcā kaut ko nesaputrotu, kopā ar viņu un Aleksejevu uz Gulbenes slimnīcu izbrauca arī kriminālpolicijas priekšniece Solvita Vīgante un Vents Sobačevskis.

"Tā kā Vīgante bija dzērusi, tad pie stūres braucu es. Man blakus sēdēja Sobačevskis. Aizmugures sēdeklī iekārtojās Vīgante un Aleksejevs. Es dzirdēju, kā kriminālpolicijas priekšniece skaļi Aleksejevam māca Pužuļa personas kodu un citus datus, kā arī atdarināt uz kādas citas lapas redzamo Pužuļa parakstu."

Pēc slimnīcā paņemtajām analīzēm, kur nevienam neradās aizdomas par notikušo, visa kompānija, Vīgantei iegādājoties vēl pudeli degvīna, atgriezās Balvos.

Nāve liek pārdomāt savu rīcību

Iespējams, ka patiesība nebūtu nākusi gaismā, ja vien pēc vairākām dienām no Balvu slimnīcas neatnāktu traģiska vēsts. Astoņpadsmit gadus vecais gājējs Artūrs Štoknis, kuram uzbrauca policijas darbinieks Pužulis, ir miris.

"Visu nākamo nakti es nevarēju gulēt. Sapratu, ka esmu izdarījis lielu kļūdu, paklausot savu priekšnieku pavēlēm, kuri apzināti viltoja pierādījumus un notikumu gaitu. Es nevēlējos uzņemties atbildību par cilvēka nāvi, tādēļ nākamajā dienā piezvanīju uz Balvu rajona prokuratūru un izstāstīju par notikušo. Prokurore man pārjautāja, vai es savas liecības apstiprināšu arī rakstiski, un es, protams, piekritu. Tobrīd es vēl nevarēju iedomāties, kādi apmelojumi mani no kolēģu puses gaida tuvākajā laikā."

Tā kā negadījuma noformēšanā bija iesaistīts liels daudzums policistu, faktu pārbaudi un kriminālprocesa virzību pārņēma Valsts policijas iekšējās drošības birojs. Taču vienīgā persona, kuru viņiem izdevās uzklausīt bez aizķeršanās, bija policijas kaprālis Armands Logins. Savukārt avārijas izraisītājs Aigars Pužulis, kriminālpolicijas darbinieks Andrejs Aleksejevs, kā arī ceļu policijas priekšnieks Arkādijs Kravalis un kriminālpolicijas priekšniece Solvita Vīgante pēkšņi un uz ilgu laiku "saslima", no kuriem gan Vīgante, gan Pužulis slimo vēl līdz šodienai. Viņi nav nedz atrodami, nedz sazvanāmi – par to pārliecinājos arī es.

"Šajā laikā viņi, protams, saskaņoja savas liecības, un es drīz vien sapratu, ka vainu pieredzējušie policijas darbinieki nolēmuši uzvelt man. Taču saprotiet, ka ne jau es, divdesmitgadīgs policijas kaprālis, varēju komandēt ceļu policijas priekšnieku vai kriminālpolicijas priekšnieci! Tādēļ, lai savāktu iespējami vairāk pierādījumu, es iegādājos diktofonu un uzsāku visu sarunu ierakstus. Man ir pierādījumi, ka, piemēram, Andrejs Aleksejevs saka, ka viņš taču nevar stāstīt, ka analīzes viņam Pužuļa vietā likusi nodot Vīgante, tad tas būšot pants," stāsta Armands.

Arī pārējo policijas darbinieku attieksme pret viņa rīcību esot nogaidoša un drīzāk noraidoša. Atbalstu godīgumam policijas rindās viņam atklāti esot izteikuši tikai pāris policisti un prokuratūras darbinieki.

Izmeklēšanas "odziņas"

Tieši Valsts policijas iekšējās drošības izmeklēšanas biroja personālsastāva inspekcijas dienesta pārbaudes dokumentos var atrast visai daudz interesantu faktu, kuri rāda iepriekšminēto policijas darbinieku negodīgumu un divkosību. Tā, piemēram, ceļu policijas priekšnieks A. Kravalis izmeklētājiem stāsta, ka par visu notikušo ir atbildīgs kaprālis Logins, tā arī aizmirstot pastāstīt, kādēļ uz alkometra čeka, kurš rāda nulle promiles, kā pārbaudes veicējs parakstījies viņš, nevis kaprālis A. Logins. Arī kriminālpolicijas biroja otrās nodaļas priekšnieks A. Aleksejevs savu lomu visos notikumos skaidro pavisam pieticīgi. Alkometra trubiņā viņš iepūtis tikai joka pēc, jo viņam, lūk, bijusi slikta pašsajūta pēc vakar izdzertajām divām glāzītēm viskija… Bijis bail, vai viņš maz drīkst braukt ar mašīnu… Arī Vīgantes kundze, nespēdama noliegt faktu par dienesta viltojumu, tagad stāsta, ka nekādus norādījumus viltot Pužuļa asins analīžu paraugus nav devusi. Kas to visu izdomājis, viņa pat neatceras!

Dienesta pārbaudes laikā gan noskaidrots, ka Gulbenes slimnīcā nodotās asinsanalīzes nepieder A. Pužulim, bet gan A. Aleksejevam. Tāpat pārbaudīts arī alkometrs, kurā atrasts ieraksts, ka kādam nenoskaidrotam pilsonim izelpa uzrādījusi 2,15 promiles alkohola.

Pēc visa notikušā uzsākts kriminālprocess, taču pagaidām visi dati meklējami Rīgā un, kā man paskaidroja Balvu rajona virsprokurore Valentīna Kovaļa, kriminālprocesa lieta Balvos varētu nonākt tikai augustā. Pēc viņas teiktā, faktu pārbaudei vajadzēs gan daudz laika, gan izturības.

"Prokuratūras darbinieki interesēsies ne tikai par avāriju, bet arī par citiem dienesta noziegumiem, taču, kā būs, pagaidām vērtēt vēl pāragri."

Zīmīgi, ka arī Valsts policijas iekšējās drošības biroja izmeklēšanas rezultāti ir tādi, ka no darba jāatbrīvo tikai avārijas izraisītājs A. Pužulis. To, starp citu, Balvu rajona policijas priekšnieks Pēteris Bašklers nav varējis izdarīt vēl līdz šodienai, jo, kā zināms, slimu cilvēku, kurš vairākus mēnešus nav darbā, bet regulāri strādā mātes gaļas veikalā, no darba atbrīvot nevar. Visi pārējie šajā lietā iesaistītie darbinieki A. Kravalis, A. Aleksejevs un arī policijas kaprālis A. Logins sodīti ar disciplinārsodu – brīdinājumu par neatbilstību ieņemamajam amatam. Savukārt S. Vīgante pazemināta amatā.

Interesanti, ka visā šajā laikā nevienu labu vārdu, atbalstošu rokas spiedienu vai uzslavu no policijas pārvaldes priekšnieka Pētera Baškera godīgais puisis tā arī nav saņēmis. Bet tieši Baškeram kā pieredzējušam policijas darbiniekam jau nu vislabāk vajadzēja saprast šāda soļa nozīmību ne tikai konkrētā jaunekļa, bet visa policijas kolektīva dzīvē. Kādēļ tāda vienaldzība?

"Es negribu nostāties neviena pusē. Es šajā lietā gribu palikt neitrāls, jo katrs no policistiem šo lēmumu vēl var pārsūdzēt, bet es negribu ietekmēt izmeklēšanas gaitu," viņš man izvairīgi saka. Par šādu policijas priekšnieka atrunu visai izbrīnīta ir virsprokurore V. Kovaļa.

"Vai patiešām Baškera kungs joprojām nav sapratis, kuram šajā gadījumā ir taisnība? Tad man ļoti žēl, jo arī man liekas, ka jaunajam puisim bija vajadzīgs policijas vadības atbalsts."

Vienīgais paldies

Pēc visa notikušā sarūgtināta un pat šokēta ir sabrauktā puiša māte Vita Štokne. Visu sarunas laiku ar mani viņa nevar novaldīt asaras. Viņai joprojām grūti atcerēties notikušo.

"Manu dēlu pie dzīvības mediķi uzturēja vēl trīs dienas. Nevaru izstāstīt, ko šajā laikā pārdzīvoju. Bija jau sagatavotas viltus analīzes, ka mans dēls uz mājām gājis piedzēries ar trim promilēm alkohola asinīs! Vēlāk šo faktu pārbaudīja neatkarīgā laboratorijā un izrādījās, ka alkohola daudzums dēla asinīs ir nulle! Artūrs nebija dzēris. Šajās dienās pie Artūra nāca draugi, radi, izsaucu arī mācītāju. Tikai vainīgais neatbrauca nedz kad Artūrs bija dzīvs, nedz kad miris.

Turklāt uz manām bēdām gribēja iedzīvoties vēl arī citi. Labi cilvēki man klusām paziņoja, ka no Rīgas jau atbraukuši mediķi, kuri bez manas piekrišanas vēlējās dēlu izmantot kā orgānu donoru. Es tam pretojos un joprojām nesaprotu, kā vispār tādas lietas var notikt šodienas Latvijā.

Vienīgais, kam varu pateikties, ir ceļu policijas inspektors Armands Logins, kurš nebaidījās pateikt taisnību. Jo mirušie jau par sevi parūpēties nevar, viņi klusē."

Dīvaini, bet pagaidām tie ir gandrīz vienīgie labie vārdi, ko par savu rīcību šo trīs mēnešu laikā dzirdējis Armands Logins.

Komentāri (101)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu